krajkarske slavnosti Vamberk
Vaberské krajkářky při práci (www.vamberk-city.cz)

Město Vamberk pořádá pro všechny obdivovatele paličkované krajky již IV. ročník Krajkářských slavností, a to od pátku 29. června do neděle 1. července 2007 ve velkém sále Městského klubu Sokolovna.

Návštěvníci se mohou těšit na výstavy děl předních českých umělkyň, na ukázky technik paličkování i na módní přehlídky. Budou mít také možnost si zakoupit paličkované krajky, přírodní materiály, módní doplňky, dekorativní výrobky i veškeré potřeby pro krajkářky - podvinky, podušky či paličky.

Vamberecká paličkovaná krajka je pojem spjatý se jménem městečka, který leží v podhůří Orlických hor. Zde se paličkování věnují po staletí. Domácí výroba využívající místních lidových zdrojů a technik dosáhla svého vrcholu v 19. století, kdy se krajkářství stalo jedním z hlavních způsobů obživy velké části obyvatelstva.

V současné době je grantem vysoké úrovně krajkářství podnik Vamberecká krajka Vamberk, který slaví úspěchy i na mnoha výstavách a veletrzích v cizině.

Nejen během Krajkářských slavností můžete navštívit Muzeum krajky Vamberk. Návštěvníkům nabízí například jedinečnou expozici o vývoji české krajky od 18. století až do současné doby či unikátní sbírku historických ručně paličkovaných krajek ze Slovenska.
 
Další informace najdete na: http://www.vamberk-city.cz/