riccotove kolacky, Medové nebo javorové ricottové koláčky, recepty-na-epoche
Medově mandlový ricottový koláček. (Caroline Yates/Velká Epocha)

Ricotta je oblíbenou přísadou, často užívanou při přípravě italských lasagne a zákusků. Je nízkotučná a má lehce nasládlou chuť. Vyzkoušejte následující recept na ricottový koláč, oslazený medem nebo javorovým sirupem. Je to jednoduché, přírodní a snadné na přípravu.

Doba přípravy: 30 minut na 4 porce

 

Přísady pro medové ricottové koláčky:

  • 250 g riccotového sýru
  • 4 vaječné bílky
  • 60 ml medu
  • 30 ml krájených mandlí
  • 4 nakrájené jahody

 

Přísady pro javorové ricottové koláčky:

  • 250 g riccotového sýru
  • 4 vaječné bílky
  • 60 ml javorového sirupu
  • 30 ml krájených pekanových ořechů
  • 4 nakrájené banány


Návod:

Předehřejte troubu na 180 °C. Všechny přísady by ideálně měly mít pokojovou teplotu.

Vymažte máslem čtyři formy a rovnoměrně je vysypejte je cukrem. Dejte ricottu a med (nebo javorový syrup) do mísy a míchejte, dokud nebude směs vláčná a krémová.

Do další mísy vložte vaječný bílek a našlehejte jej metličkou, dokud nebude téměř tuhý. Vmíchejte našlehaný bílek do ricottové směsi a dobře směs promíchejte. Směs nalijte do forem a pečte 20 až 25 minut dozlatova.

Vyndejte z trouby a nechte několik minut zchladnout, než budete koláčky servírovat na talíř.

Sladké ricottové koláčky ozdobte mandlemi, jahodami a pokapejte medem. Na javorové ricottové koláčky dejte pekanové ořechy a banánové plátky a povrch pokapejte javorovým sirupem.

 

Vyzkoušejte také:

Voňavý rýžový pudink - thajský recept

Tvarohový dort s jahodami

Jahodová omeleta

Rebarborový koláč

 

VŠECHNY RECEPTY