20091028-zdravi-lilek
Lilek po asijsku v procesu smažení. (Ondřej Horecký, Velká Epocha)
Lilek neboli baklažán se těší velké oblibě v mnoha světových kuchyních. U nás je tato všestranná zelenina, kterou můžete často nahradit maso, bohužel opomíjena, a tak vás tento týden pozveme na jednu rychlou pochoutku, kde je lilek hlavní surovinou.

Na tento recept jsem přišel sám trochou experimentování a věřím, že vás nezklame. Kromě rychlé přípravy má i další výhodu – je levný. Jako přílohu doporučuji thajskou jasmínovou rýži, popř. rýži basmati nebo asijské nudle.
 
 
Čas přípravy: 7 minut
 
Smažení: 10 minut


Co budete potřebovat:

porce pro 2 osoby

  • 1/2 velkého lilku, oloupaného a nakrájeného na pásky
  • 1 zelenou papriku, nakrájenou na pásky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce světlé sojové omáčky
  • 2 lžíce vody
Do woku nebo větší pánve nalijte olej, sojovou omáčku a vodu a rozehřejte, dokud nezačne sojovka prskat. Vhoďte lilek a papriku. Smažte asi minutu a pak vymačkejte na směs česnek.

Snižte teplotu a přikryjte pokličkou. Nechte dusit, dokud lilek nezesklovatí a paprika nezměkne (cca 10 min.).  Občas promíchejte. 

Přejeme dobrou chuť a nezapomeňte po jídle pořádně vyvětrat pokoj :-)!
 
 
Podobné recepty: