Jsou recepty, které jsou v rodině oblíbené, a jedním z nich je právě tato verze dhalu, kterou vařím pravidelně. Dhal (taky psaný jako daal, vyslovuj ,,dál") je indický vegetariánský pokrm z luštěnin, většinou čočky. Tato verze je trochu upravená našim poměrům, ale o nic méně chutnější.
Předem si jen musíte koupit kardamom a korma pastu (viz obrázek níže), kterou seženete v každém větším supermarketu nebo v indických krámcích.
Skvělá zpráva pro vás je, že červená čočka je už loupaná, proto se nemusí namáčet a navíc tolik nenadýmá.
Příprava: 10 min.
Vaření: do 40 min.
Co budete potřebovat:
(na 6 - 8 porcí)
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na kousky
- 3 lžíce korma kari pasty Patak
- 2 velké mrkve, nakrájené na kolečka
- semínka z 9 kardamonových tobolek, rozdrcené v hmoždíři
- 250g červené čočky
- 400ml (1 plechovka) kokosového mléka
- 800ml zeleninového bujónu
- 1 větší květák, rozkrájený na růžičky
- 1 lžička mletého nebo půl čerstvé chilli (jen pro milovníky ostrého jídla)
Dvakrát propláchněte v hrnci čočku
Do velkého hrnce nalejte olej, přihoďte cibulku a korma pastu. Dobře promíchejte a osmahněte asi 4 min.
Přihoďte mrkev a kardamon a smažte další tři minuty.
Přidejte čočku, kokosové mléko a 400ml bujónu, přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut.
Přidejte květák, zbytek bujónu a chilli a vařte na mírném ohni, už bez pokličky, asi 35 minut nebo dokud nejsou květák, mrkev i čočka měkké.
Podáveje samotné, s rýží nebo chlebem či indickými plackami naan.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Kokosové mléko můžete vynechat a dát místo něj bujón, chuť ale nebude tak smetanová.
Místo mrkve zkuste příště pro obměnu sladký brambor. Chuťově i vzhledem jsou si velmi podobné.
Korma pastu použijte tu od firmy Patak (viz foto), jiné korma pasty jsou chuťově i konzistenčně zcela odlišné. Zbytek pasty můžete odložit do ledničky a použít v budoucnu jako dochucovadlo do různých omáček, polévek nebo ji smíchat s jogurtem a naložit ve směsi maso.
Dál je skvělý na zamražení! Rozdělte si ho na menší porce, ať je vždy po ruce.
Podobné recepty:
Indická polévka z červené čočky
Lilek s jogurtem (Baigan Bharta)