Luxusní polévka z červené řepy. (Ondřej Horecký / Epoch Times)
Luxusní polévka z červené řepy. (Ondřej Horecký / Epoch Times)
Polévka jedinečná nejen barvou, ale i skvělou chutí. Na recept mě přivedl můj otec, kterému se v naší rodině (právem) říká „polévkový král“. Polévka vhodná pro slavnostní příležitosti nebo když chcete na někoho zapůsobit.

Recept není složitý, jen musíte chvíli čekat, než se podusí řepa. A taky je třeba být opatrný při jejím strouhání, ať nejste červení od hlavy až k patě.

Co budete potřebovat:

(pro 6 osob)

  • cca 450 g červené řepy
  • 2 lžíce balsamicového (vinného) octa (popř. obyčejného)
  • 1 lžíce soli
  • 1 bujón zeleninový
  • 1 bujón hovězí
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • ½ celeru
  • 2 menší brambory
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 vrchovatou lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžíci másla

Pro okrasu a závěrečné dochucení:

  • čerstvý kopr, jemně nasekaný
  • kysaná smetana, malé balení

Oloupejte řepu a nastrouhejte ji nahrubo (s rukavicí nebo sáčkem jako ochranou před zabarvením). Řepu, ocet a sůl dejte do hrnce, podlijte trochou vody a duste do měkka (30–40 minut).

Po cca 20 minutách dušení přejdeme k dalšímu kroku. Udělejte si z bujónů 1,3 l vývaru. Nakrájejte na kostky zeleninu (cibuli na drobno), vhoďte ji do většího hrnce, přidejte koření, protlak a vývar a vařte na mírném ohni do měkka (do 15 minut).

Z polévky vyndejte bobkové listy a nové koření, přidejte podušenou řepu, promíchejte a přidejte máslo. Pokud je libo, dochuťte solí, cayenským pepřem, cukrem nebo octem a podávejte do talířů.

Navrch každé porce přidejte lžíci smetany, posypte koprem a hostina je hotová.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Tipy:

Pokud máte malé děti, polévce se raději vyhněte. Červenou řepu tak snadno nevyperete.

 

Podobné recepty:

Vánoční boršč z Ukrajiny

Brokolicová polévka

Kulajda podle chytré horákyně

Všechny recepty