Souboj titánů - Clash of the Titans. (Warnerbros)
Souboj titánů - Clash of the Titans. (Warnerbros)

Žánr: Dobrodružný

Režie: Louis Leterrier
Scénář: Phil Hay a Matt Manfredi
Hudba: Craig Armstrong
Hrají: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Artertonová, Mads Mikkelsen, Jason Flemyng a další

"Perseus, syn boha Dia a pozemské krásky, bude opět čelit intrikám otcovy manželky Héry"

Souboj titánů je americký remake stejnojmenného filmu z roku 1981.  Příběh o hrdinovi Perseovi, jenž se vydá na dlouhou a nebezpečnou cestu za záchranou princezny Andromedy, si získal přízeň diváků a jeho kouzlo přetrvalo až dodnes.

Režisér Louis Leterrier, který natočil filmy, jako Kurýr nebo Neuvěřitelný Hulk, se pustil do remaku, který bude velmi hustě naplněn vizuálními efekty a akčními střety. Přístup, který Leterrier zvolil, připomíná do jisté míry film Zacka Snydera „300 bitva u Thermopyl“, jehož animace působí nehostinně svojí chladnou šedí. Záběry uváděné na prvních trailerech ukazují vesměs kulisy připomínající svět, který prošel zkázou.

Jak doufáme, příběh by měl být co nejvíce zakořeněn v původním příběhu, v němž je Perseus, syn boha Dia a pozemské krásky, součástí událostí, které se pohybují podle událostí mezi bohy na nebesích. Diova žena Héra připraví Perseovi řadu zkoušek, do kterých se přidají události spuštěné rozepří mizi dalšími bohy. A tak Perseus na své cestě za štěstím a krásnou Andromedou musí překonat nejen mýtické nestvůry, včetně Gorgony Medúzy a bájného Krakena, ale i lidské vrtochy božských vládců Olympu.

Zápletka

V hlavní roli snímku uvidíme v roli Persea herce Sama Worthingtona (Avatar a Terminator Salavation). Válka mezi bohy pohybuje s celým světem a Perseus, jehož vychovával samotný Zeus (Liam Neeson - Hvězdné války: Epizoda I), je součástí roztržky mezi bohem podsvětí Hadem (Ralph Fiennes) a jeho otcem.  Přichází o svoji rodinu, kterou není schopen zachránit, a když už nemá sám co ztratit přihlásí se na nebezpečnou výpravu do světa démonů.

 

Zeus Liam Neeson. (fandango.com)
Zeus Liam Neeson. (fandango.com)

Pokusí se splnit nebezpečný úkol dříve, než Hades porazí Dia, chopí se jeho moci a rozpoutá peklo na zemi. Perseus vede několik smělých bojovníků na nebezpečnou cestu do hluboko zakázaných světů a statečně bojuje proti bezbožným démonům a hrůzostrašným bestiím, aby pomohl Otci zachránit celý svět i krásnou Andromedu (Alexa Davalosová).

Co ukáže premiéra?

Nezbývá než doufat, že Leterrier nebude klást největší důraz na akční složku, ale také dobře dovypráví legendární příběh který proslaví řecké báje více, než akční složka filmu. První trailery ovšem jasně ukazují téměř výlučně akční zacílení. Animace působí poněkud nehostinně, a tak se snad dočkáme i jiných kulis, než těch připomínajících hořící peklo a spálenou zemi. Snímek s sebou nese mnohé otazníky i očekávání. Na jejich zodpovězení si budeme ještě muset několik měsíců počkat a doufat, že nebudeme svědky opožděného Leterrierova dubnového „apríla“. Podle posledních zpráv představitelé Warner Bros. Pictures a Legendary Pictures oznámili, že připravovaný film bude mít celosvětovou 3D premiéru.

Přečtete si: Řecká mytologie: Souboj titánů - od stvoření světa k Perseovi

Premiéra filmu 8. dubna 2010 * WEB * IMDB * ČSFD *
Souboj titánů - Clash of the Titans. (Warnerbros)
Souboj titánů - Clash of the Titans. (Warnerbros)
20100105-souboj-titanu.jpg
Souboj titánů - Clash of the Titans. (Warnerbros)
Souboj titánů - Clash of the Titans. (Warnerbros)
Souboj titánů - Clash of the Titans. (Warnerbros)