20100221_zdravi_ibisek1
Hibiscuss sabdariffa je poměrně nenáročná a rychle se rozlézající květina. (Ondřej Horecký)

Většina z nás zná ibišek jako pokojovou rostlinu, ovšem tím jeho využití zdaleka nekončí. Z květů odrůdy ibišku zvané Hibiscus sabdariffa připravují mnohé národy světa osvěžující nápoj, který se pije buď teplý nebo chlazený. Ibiškový čaj má sytě červené zbarvení a nakyslou chuť, proto se zpravidla pije s medem nebo cukrem.

Ibiškový čaj nebo džus je oblíbeným osvěžením ve Střední Asii, západní a severní Africe, Karibiku, Střední Americe nebo Thajsku. V některých zemích je tento nápoj tak oblíbený, že se stal národním pitím, jako např. v Senegalu, kde se mu říká bissap, nebo v Egyptě, kde jej znají pod názvem karkade. Pod stejným jménem se často prodává i u nás.  Dalším často používaným názvem je rosella.

Ibišek má mnohé zdraví prospěšné vlastnosti, a proto není divu, že nápoj z něho je ve výše zmiňovaných oblastech tolik oblíbený. Ibiškový nápoj byl údajně oblíbeným pitím faraonů, ale jeho kouzlo rozhodně nespočívá jen v krásné barvě. V Thajsku lidé čaj z ibišku pijí, aby si snížili cholesterol, v Egyptě jej zase používají ke snížení krevního tlaku.

Účinky ibiškového čaje na snížení krevního tlaku prokázaly i vědecké studie. Vědci z Tchaj-wanu zjistili, že se v ibišku vyskytují polyfenoly, které jsou schopné zaútočit na rakovinné buňky v mozku a kůži a neutralizovat je.

Nápoj z ibišku obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Ibišek také snižuje pocení, zamezuje ukládání tuku v tepnách, pomáhá redukovat nadváhu či stimuluje paměť. Pití ibyškového čaje nebo nápoje je dobré pro vaši imunitu a není proto divu, že jej například v Tanzánii vláda doporučuje pít lidem s HIV.


 

Jak připravit ibiškový čaj

Do hrnce s vodou (asi půl litru), která se začíná vařit, vhoďte přibližně hrst sušených květu ibišku, krátce povařte a nechte asi 10 minut luhovat. Pak sceďte, doslaďte podle potřeby a chuti medem či cukrem (dobrý je i neslazený) a konzumujte.

Jak připravit ibiškový sirup

(recept z východní Afriky)

Vroucí vodou zalijte ibišek (cca 1 malý hrnek na 1 litr vody. Tekutina by neměla být přespříliš rudá. Že jste použili moc ibišku poznáte podle nahořklé chuti.). Zakryjte pokličkou a nechte 1 hodinu luhovat a chladnout. Pak přidejte cukr podle chuti (sirup je dobrý i bez toho, takže to není nutné) a nechte luhovat dalších 5 hodin. Potom přes cedník slejte sirup do lahví. Pro delší trvanlivost skladujte v ledničce.