Existuje nepřeberné množství omelet v různých národních i krajových variantách. Oblíbenost omelet spočívá v jejich sytosti a jednoduché a rychlé přípravě. My vám přinášíme tři zeleninové verze omelet, jednu jihoafrickou, jednu řeckou a jednu moji.
Jihoafrická omeleta
pro 1 osobu
Rozšlehejte si vajíčka v misce a nakrájejte rajče a zelenou papriku na malé kousky. Zeleninu vhoďte do misky a promíchejte s vajíčky. Osolte a opepřete podle chuti. Nalijte vše do rozehřáté pánve a smažte, dokud není spodní vrstva hotová. Pak omeletu převraťte na druhou stranu, popř. pánev přikryjte pokličkou, aby se udělala i vrchní část nebo ji dejte na pár minut pod gril.
Petrželová omeleta
Zajímavá, jemně nasládlá varianta, vynikající se sladkou čili omáčkou.
pro 1 osobu
- 2 vejce
- 2-3 lžíce najemno nastrouhaného petržele
- sůl, pepř, olej
Rozmíchejte vajíčka, přidejte petržel, znovu promíchejte a nalijte na roztopenou pánev. Smažte, dokud není spodní strana mírně dohněda a obraťte.
Řecká omeleta
pro 2-3 osoby
- 5 vajec
- menší hrst nakrájeného petržele
- 1 lžíce olivového oleje
- půl větší červené cibule, nakrájené na cca 4 díly
- 2 střední rajčata, nakrájená na velké díly
- menší hrst černých oliv
- 50g sýru feta (popř. balkánského sýru), rozdrceného
- sůl, pepř
Vejce rozmíchejte v míse společně s petrželem, pepřem a solí (dle chuti). V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte olej a na velkém plameni osmahněte kusy cibule, dokud nezačnou po okrajích hnědnout (asi 4 minuty). Přidejte kusy rajčat, olivy a smažte asi dvě minuty, dokud nezačnou rajčata měknout.
Snižte plamen na polovinu a vlijte vejce. Jemně je asi dvě minuty míchejte, dokud nejsou z poloviny udělaná (místy ještě tekutá). Posypte fetou a dejte pánev pod rozehřátý gril na cca 4 minuty, dokud není omeleta dozlatova, popř. přikryjte pánev poličkou, dokud nejsou všechny vejce v pevném stavu.
Servírujte přímo z pánve.
Další oblíbené druhy zelenin, které si přidávají do omelet jsou: cuketa, hřiby, vařené brambory, brokolice, čerstvý špenát, bazalka aj. bylinky atd.
Přejeme dobrou chuť!
Vyzkoušejte také:
Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty