Nepravý rebarborový koláč se šlehačkou a zmzlinou je skvělou pochoutkou.
Zapečená rebarbora se šlehačkou a zmzlinou je skvělou pochoutkou. (Ondřej Horecký/ Velká Epocha)

Rebarbora je velmi zdravé ovoce (ano, nejde o zeleninu, jak si mnozí myslí) a její pěstování vůbec není těžké. V zahrádce se vám rozroste rychle a bujně. A pokud nemáte zahrádku, k dostání je v lépe zásobených supermarketech.

Rebarbora skvěle chutná na sladko a tento recept vám prozradí, jak ji připravit rychle, snadno a přesto velice chutným způsobem. 

Tato metoda přípravy je velice populární ve Velké Británii, nejenom u rebarbory, ale i banánů nebo jablek.


Příprava: do 10 min.

Pečení: cca 40 min.

 

Co budete potřebovat:

  • 500 g rebarborových stonků

  • 3 lžíce vody

  • 200 g cukru (krupice aj.)

  • 200 g polohrubé mouky nebo vloček

  • 100 g másla pokojové teploty

  • smetanu na šlehání (popř. vanilkovou zmrzlinu)


Stonky rebarbory omyjeme, případně zbavíme zaschlých okrajů. Větší a starší stonky oloupeme, ať nejsou dřevnaté.

Stonky nakrájíme na asi 3 cm kousky, které vložíme do zapékací nádoby. Prosypeme cukrem a podlijeme vodou.

Kostky másla smícháme s vločkami nebo moukou. Prsty máslo pořádně prohněteme a promícháme s vločkami, aby se vytvořila drobenka.

Drobenkou posypeme rebarboru, aby byla víceméně zakrytá. Strčíme do trouby a pečeme asi 40 minut na 180°C, dokud není povrch dozlatova a rebarbora neprobublává po okrajích. 

Hotovou baštu zalijte smetanou na šlehání nebo na ní necháme roztát vanilkovou zmrzlinu. A kdo je mlsoun mlsná, může mít obojí :-)

Přejeme dobrou chuť!


Tipy:

Rebarbora je hodně kyselá, takže se nebojte cukru. Na druhou stranu to ale není nutné přehánět, protože šlehačka nebo zmrzlina kyselost příjemně vyváží. Zkuste jednou a uvidíte, jaké množství vám vyhovuje. 

Pro ještě lepší chuť můžete přimíchat do rebarbory mletý zázvor, popř. strouhaný čerstvý zázvor (dobře promíchejte). 

Stejným způsobem můžete zapéct banány nebo jablka (vhodnější jsou zimní kyselejší odrůdy).

Zapečenou rebarboru můžete nechat vychladnout a dát do ledničky nebo spíže, vydrží několik dnů. Když na ni dostanete chuť, prostě ji v troubě ohřejte.  

Místo mouky můžete použít jemné! ovesné vločky (pro zdravější dezert), popř. smíchat mouku s vločkami (půl na půl).


Zpracování rebarbory:

Nasekaná rebarbora je dá pěkně zmrazit, přijde vhod v zimních měsících. Další způsob zpracování je podusit rebarboru s cukrem a trochou vody, dokud nevznikne hustá dřeň. Tu naplňte do menších nádobek a dejte zamrazit. V průběhu roku pak přidávejte do smoothie, jogurtů apod..

 

Vyzkoušejte také:

Salát s hruškami, vlašskými ořechy a sýrem

Zapékané banány

Bleskurychlý flapjack

Lívance s rybízovou pěnou

Tvarohový dort s jahodami

Domácí kynuté ovocné knedlíky (video)

 

VŠECHNY RECEPTY

Jednoduchý medovo - jablečný koláč