Rýže basmati patří k jedněm z nejkvalitnějších na světě.
Správně uvařit rýži nemusí být těžké, když víte, jak na to. (cookbookman17/flickr)

Častým problémem u nás je špatně uvařená rýže, většinou převařená a moc měkká. Existuje mnoho druhů rýže a stejně mnoho způsobů přípravy. Uvádím proto ty, které se osvědčily nejvíc mně.

Návod je určen pro přípravu dvou nejrozšířenějších (a také jedněch z nejkvalitnějších) druhů rýže na světě - rýže basmati a jasmínové thajské rýže.

Vím, že kolikrát není snadné rýži udělat “tak akorát” a proto je tady několik metod a rad:

1) Předně si kupte kvalitní a chutnou rýži. Mezi vyhlášené patří indická (a pákistánská) basmáti a thajská jasmínová rýže. Pokud máte rýži rádi a jíte ji často, investujte do hrnce na rýži, který za vás všechnu práci udělá.

2) Pokud nemáte hrnec na rýži, dejte do obyčejného hrnce na každý hrnek rýže 1,5 hrnku studené vody. Zlaté pravidlo je, že by vody mělo být tolik, aby byla asi jeden článek vašeho ukazováčku nad rýží. Zběžně promíchejte. Rozehřejte plotýnku na nejvyšší plamen a až začne voda vřít, okamžitě snižte na plamen nízký tak, aby voda mírně probublávala. Zásadně teď rýži až do konce nemíchejte.

Přikryjte pokličkou a nechte vařit asi 10 minut. Občas pokličku zvedněte a zkontrolujte, jestli se voda nevypařuje moc rychle. Po 10 min. ochutnejte a jestli rýže ještě není hotová a už nemá vodu, trochu horké vody dolijte a opět přikryjte pokličkou. Kdyby bylo vody naopak moc, sundejte pokličku a zvyšte plamen, voda se poměrně rychle vyvaří.

Výsledná rýže by měla být poloměkká, tj. aby se dala snadno skousnout, ale pořád jste cítili mírný odpor zrnka mezi zuby. Něco jako "al dente" u těstovin. Pro salát může být trochu tvrdší.

Po několika pokusech by se z vás měli stát profíci při přípravě rýže.

3) Pokud se vám rýže podle bodu 2 z nějakého důvodu nepovedla, zkuste tuto metodu, která se vždy povede: Po pěti minutách vaření rýži přendejte do cedníku, který má přibližně stejný průměr jako hrnec.

Na spodek hrnce nalijte vroucí vodu. Cedník i s rýži vložte do hrnce. Nezapomeňte, že voda se nesmí dotýkat rýže! Vidličkou rýži párkrát projeďte, ať se v ní neudělají hroudy a přikryjte cedník pokličkou.

Jak se voda vaří a stoupá z ní pára, rýže se v ní udělá. Průběžně kontrolujte tvrdost rýže, dokud není podle vašeho přání. Tato metoda je o něco pomalejší než předchozí bod.

Kde koupit kvalitní a levnou rýži:

Dobrou rýži nesežene všude. V supermarketech už dneska najdete všechny možné druhy, ale pouze v malém balení a za "akční" nehorázné ceny. Takže nejsnažší bude, když vyrazíte do vietnamských obchodů se zeleninou. Tam většinou prodávají 4 - 5 kilové balení prvotřídní thajské jasmínové rýže a často i basmati. Jestliže ho takovou rýži nemají, požádejte je, zda by vám ji objednali (sami si ji stejně kupují také).

Úplně nejlepší je ovšem vyrazit do vietnamských tržnic. V Praze navštivte tržnici SAPA, v Brně tržnici na Olomoucké (naproti AAA Auto bazaru), kde mají až 25 kilové balení. Na těchto místech dostanete ty nejlepší ceny. Pokud víte o dalších skvělých místech, napište nám je prosím do komentáře...

Co se starou rýží

Uvařili jste příliš moc rýže a nevíte co s ní? Nevyhazuje ji! Jde ještě velmi dobře zužitkovat. Předně vám uvařená rýže vydrží v lednici několik dnů. Stačí ji pak jen přihodit na wok k orestované zelenině (můžete přidat i kešu oříšky), prohřát, dochutit trochou sojové omáčky a máte prvotřídní a rychlou baštu.


Čtěte také:
Jak správně uvařit těstoviny

Vyzkoušejte snadné recepty na Epoch Times


Recepty s rýží na Velkaepocha.sk:

Voňavý rýžový pudink - thajský recept

Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou

Letní rýžový salát

a mnoho dalších, kde slouží rýže pouze jako příloha...