IKvěták s praženými mandlemi
Květák s mandlemi slouží jako chutný doplněk k hlavním jídlům (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Tento rychlý recept slouží spíš jako příloha k hlavnímu chodu než jako samotné jídlo. Osvědčený asijský trojboj – česnek, zázvor, chilli – jsou tu doplněny dalším kořením, které dodá květáku skvělou chuť a osmahnuté madle dají jídlu ještě něco extra navíc.

 
 

Příprava: 10 min.

Vaření: cca 10 min.


 

 

 


Co budete potřebovat:

(na 1 květák)
 
  • 1 středně velký květák, rozkrájený na drobné růžičky
  • 40 g nasekaných loupaných mandlí
  • 1 středně velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 – 3 stroužky česneku, vymačkaného
  • 2,5 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného na malé kousíčky
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • sůl
  • 2 lžíce oleje

Na pánvi si nasucho z obou stran osmahněte mandle (asi 4 min.) a dejte je bokem. Použijí se na závěr.
 
Dejte na 2 minuty povařit květák. Odstavte a propláchněte studenou vodou.
 
Na větší pánvi nebo na woku si rozehřejte olej. Přihoďte cibuli, česnek a zázvor. Promíchejte. Přidejte zbývající koření a na prudkém ohni za častého míchání smažte, až cibulka zesklovatí (neměla by vám zhnědnout).

Přidejte květák, trochu vody (cca 7 lžic) a sůl a za častého míchání smažte asi 3 minuty nebo až je květák měkký, ale stále ještě křupavý.

Odstavte a před podáváním posypte opraženými mandlemi. Podávejte jako doplněk k masu, rybě nebo upravené zelenině.

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

Abyste ušetřili čas, můžete si zeleninu s kořením udělat, než se povaří květák. Ten si pak můžete hodit na wok hned po propláchnutí a nezdržujete se čekáním.

Když to nepřeženete se solí, můžete si květák před servírováním pokapat světlou sojovou omáčkou (nejlepší jsou ty bez přídavku MSG fermentované přírodní cestou).
 
Zkuste si dát hotový květák s jogurtem. Příjemně jídlo obohatí.
 
Když vám nechutnají mandle, použijte nakrájené kešu nebo vlašské ořechy.
 
 
Vyzkoušejte také: