Ukrajinský boršč: Tato tradiční polévka potěší chuťové buňky i tělo (Flickr/Juerg Volmer;maiak.info)
Ukrajinský boršč: Tato tradiční polévka potěší chuťové buňky i tělo (Flickr/Juerg Volmer;maiak.info)
Dopřejte svému tělu trochu zdravého povzbuzení a zkuste následující recept na vynikající polévku zvanou boršč. Tento recept se ke mně dostal od mé ukrajinské babičky. Podává se v čase vánočním a je to vegetariánský recept.

Na Ukrajině znamená Štědrý večer jídlo o dvanácti chodech.

Co budete potřebovat:

(na 12 porcí)

  • 1 kg oloupané červené řepy nakrájené na kostičky
  • čtvrtinu hlávky čerstvého pokrájeného zelí
  • 2 oloupané mrkve nakrájené na silné hranolky
  • 100 g zelených fazolek nakrájených na cca 2-3 cm kousky
  • 1 středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky
  • 2-3 bobkové listy
  • 800 g rajského protlaku
  • 1 balíček sušených hub, které namočíte minimálně na 30 minut do vody, poté nakrájíte a vodu z nich uschováte bokem
  • pepř, sůl a worcesterskou omáčku podle chuti
  • 5,5 l vody
  • čerstvý kopr na posypání

Postup:

1. Do hrnce o objemu kolem 8 litrů vložte prvních pět ingrediencí. Pak hrnec naplňte do poloviny studenou vodou a dobře suroviny promíchejte. Dolijte zbytek vody tak, aby od vršku hrnce zbývalo asi deset centimetrů, a znovu důkladně zamíchejte.
2. Vmíchejte rajský protlak.
3. Dochuťte solí, pepřem, přidejte bobkové listy.
4. Dolijte vodu, ve které se máčely sušené houby.
5. Rozehřejte plotnu na maximum. Až začne voda vařit, ztlumte a vařte na na nejnižší stupeň asi dvě hodiny, dokud zelí nezměkne, ale nesmí se rozvařit.
7. Vyjměte z polévky bobkové listy.
8. Dochuťte worcesterskou omáčkou.
9. Při servírování ozdobte každý talíř snítkou čerstvého kopru.


Přejeme dobrou chuť!

 

Podobné recepty:

Luxusní polévka z červené řepy

Hummus s červenou řepou

Čokoládová buchta z červené řepy

 

VŠECHNY RECEPTY