Zdravé jídlo a vyřazení masa ze svého jídelníčku je stále více v popředí zájmu těch, kteří hledají zdravý životní styl. (wikihow.com)
Zdravé jídlo a vyřazení masa ze svého jídelníčku je stále více v popředí zájmu těch, kteří hledají zdravý životní styl. (wikihow.com)

V Praze byly otevřeny další veganské restaurace. Milovníci zdravé bezmasé stravy a také ochránci zvířat oceňují, že se veganské restaurace v Praze rozrůstají.

Restauraci s názvem Vegan City otevřeli v ulici Husitská 45 na Praze 3. Vegan City se údajně chystá v budoucnu nabídnout také službu rozvozu nabízených jídel.

Zdravé jídlo a vyřazení masa ze svého jídelníčku je stále více v popředí zájmu těch, kteří hledají zdravý životní styl.

Marek Voršilka z projektu OtevriOci.cz si myslí, že v odvětví zdravé stravy existuje na veřejnosti řada nepochopení. "Veganské restaurace pomáhají bořit ty největší mýty o veganské stravě. Každý Pražan se dnes může jít přesvědčit, že i veganské jídlo může být pestré, zdravé, chutné i vydatné, a tedy že není nutné konzumovat živočišné potraviny." Jako ochránce zvířat pan Voršilka poznamenává: „Produkce živočišných potravin v sobě nese nezměrné utrpení zvířat."

Možná jste také nevěděli, že není každá veganská restaurace stejná. „Pozitivně vnímám i různé druhy veganských restaurací - zatímco restaurace Country Life ocení především ti, kteří se snaží zlepšit svou stravu po výživové stránce, asijské veganské restaurace - včetně dvou nově otevřených - zase uspokojí především ty, kteří hledají chutnou alternativu konvenčních masitých jídel."

V Praze je již osm výlučně veganských restaurací a bufetů. Tři z nich jsou ze sítě Country Life, dále potom Vegetka a Vegan City, čímž Praha překračuje i Evropské poměry.

Vegan City navíc začala nabízet rozvoz jídel téměř po celé Praze. Ceník je rozdělený do tří kategorií, a pokud bydlíte nebo pracujete na Praze 3, můžete už při objednávce na 250 Kč dostat dovoz jídla zdarma.

Související články:

Příběhy staré Číny: Jídlo slouží k utišení hladu

Jídlo jako lék, část I

Ochrana zvířat

Článek byl aktualizován 4.4.2011