Chřest je velmi chutný a snadno se upravuje. Na páře, ve vodě nebo na grilu, se spoustou másla a solí.
Chřest neboli Asparagus officinalis je velmi zdravá a chutná plodina, jejímž pěstováním se Ivančice kdysi proslavily (woodleywonderworks/flickr)
Městečko Ivančice ležící na Jižní Moravě se v pátek a v sobotu 20. a 21. května 2011 stalo centrem milovníků chřestu. Letos již po sedmnácté se tu konaly Slavnosti chřestu, tedy pomyslné oslavy této tradiční zemědělské plodiny, která je pro ivančický region typická.

Chřestové speciality, ochutnávky vín a kultura

Celé slavnosti si kladou za cíl seznámit širokou veřejnost s chřestem, touto neprávem opomíjenou zeleninou, která patří v gastronomických kruzích mezi delikatesu. Navíc Ivančicko je již po dlouhá desetiletí lokalitou, kde se chřest pěstuje. Kromě ochutnávek chřestových specialit z dílny několika vyhlášených restaurací a nákupu chřestových výhonků za dobrou cenu mohli návštěvníci vidět také přípravu chřestových lahůdek přímo v terénu v podání kuchaře Petra Stupky a jeho kuchařské show.

Kdo by byl chřestu přesycen, mohl navštívit ochutnávku výborných značkových vín z jižní Moravy v areálu na nádvoří radnice. Kromě gastronomických zážitků návštěvníky čekalo i mnoho stánků s výrobky starých řemesel a kulturní program protkaný filmem v kině Réna nebo koncerty hudebních skupin.

Na nádvoří vystoupily skupiny Fantazie, Nightwish Revival, cimbálová muzika Ponava nebo oblíbená vizovická folkrocková formace Fleret, která rozpálila celé nádvoří nakažlivou chutí Valašska a radostí z hraní. Pro děti byl přípraven řemeslnický jarmark s dětským programem.

Chřestová tradice

Chřest lékařský (Asparagus officinalis) se na Ivančicku pěstuje od počátku 19. století. Pěstování chřestu Ivančice proslavilo stejně tak jako Plzeň tamější pivo. Obrovský boom pěstování chřestu na Ivančicku ukončila až první světová válka a následovné navázání na starou tradici pěstování po válce opětovně přerušila druhá světová válka.

Za komunismu chřest vytlačily jiné zemědělské plodiny, které více vyhovovaly socialistickému způsobu hospodaření. Až po revoluci se podařilo ve slavné tradici pěstování chřestu pokračovat a tuto opomíjenou a přitom výjimečnou plodinu znovu přiblížit těm, kteří zapomněli, že vůbec existuje. A to je dobře...