Hovězí s pekingským zelím a rýží (Ondřej Horecký/Velká Epocha
 
Hovězí plátky upravené po čínsku - naložené v marinádě a orestované s pekingským zelím, ústřicovou omáčkou a zázvorem.
 
Pekingskému zelí se u nás někdy říká čínské zelí, ale to je nesprávně, protože jde o dvě rozdílné rostliny. Pro tento recept ale můžete použít obě dvě varianty. Jsou skvělé na restování, protože jsou křupavé a přitom šťavnaté. Pozor ale ať zelí nepřevaříte, jinak bude moc měkké!
 
Pekingské zelí je bohaté na vitamín C, jeho mladé listy ho mají dokonce víc než citrony. Kromě toho má protisklerotické účinky a hojivě působí na zažívací trakt.
 
 
Příprava: 30 min. (včetně marinování)
Vaření: do 10 min.
 
 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)
 
  • 500 g libového hovězího, nakrájeného na tenké pásky dlouhé asi 3 cm
  • 300 g pekingského (čínského) zelí, nakrájeného napříč
  • 5 jarních cibulek, tence nakrájených zešikma
  • 2,5 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného na kousíčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

 

Na marinádu:
 
  • 2 stroužky česneku, rozdrceného
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sladkého rýžového octa
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička cukru krupice
 
Nejdřív smíchejte ingredience na marinádu v plytké nádobě. Přidejte hovězí plátky a dobře s marinádou promíchejte. Nechte uležet půl hodiny. Mezitím si můžete připravit ostatní ingredience.
 
Rozehřejte wok. Přilijte 2 lžíce oleje a rozehřejte ho na středním stupni. Přidejte hovězí maso i s marinádou. Zvyšte teplotu na vysoký stupeň a za neustále míchání osmahněte maso, dokud není na všech stranách hnědé. Odstavte wok a maso i se šťávou vylijte do misky.
 
Vraťte wok zpátky na plotnu na střední stupeň. Přidejte olej a počkejte, až bude horký. Přihoďte zelí, cibulku, zázvor a špetku soli a za stálého míchání osmahněte asi 2 minuty nebo dokud nezačne zelí vadnout.
 
Vhoďte zpátky do woku hovězí i se šťávou, přidejte ústřicovou omáčku a zvyšte plamen. Dobře všechno promíchejte, přidejte pepř a servírujte s rýží nebo nudlemi.
 
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Tip:
Pokud používáte maso z mrazničky, nakrájejte si ho na plátky ještě než je úplně rozmrazené. Půjde to daleko snadněji.
 
Vyzkoušejte také:

Hovězí po thajsku

Vepřové kotlety na víně a fenyklu

Dušené skopové se zeleninou

Kokosové kuře