20110928_mexiko
Chichen Itza. (Televize NTD)

Ke slavným pyramidám v mexickém Chichen Itza v pátek zamířily zástupy turistů, kteří zde chtěli prožít podzimní rovnodennost. Podle očekávání místních odborníků na cestovní ruch však kvůli mayským kalendářem předpovězenému blížícímu se „konci světa" turistická horečka ještě nabere na síle.

 

Video poskytla Televize NTD

Podle mayské tradice označuje podzimní rovnodennost začátek sklizně a je počátkem pro počítání nového roku v rámci mayského kalendáře. V tento den také sluneční paprsky procházejí okny slavného Chrámu sedmi panenek a vytváří iluzi plaza plazícího se dolů po stěně hlavní pyramidy.

Letos jsou oslavy rovnodennosti o to významnější, protože už příští rok skončí starověký mayský kalendář — konkrétním datem jeho konce je 21. prosinec 2012.

„Nevím, jestli to nakonec není jen další vábnička na turisty, každopádně mi připadá zajímavé, že je jejich kalendář cyklický, takže svět vlastně neskončí, je to vlastně jen začátek nového věku," uvedl turista jménem Erick.

Místní obyvatelé pak berou celou hysterii kolem očekávané apokalypsy s nadhledem.

„Myslím, že to je jen výmysl kvůli lidem, kteří něčemu takovému chtějí věřit. Konec světa měl, konec konců, přijít už v roce 2000, pak v roce 2006, no a teď je to rok 2012. Ve skutečnosti se nic nestane," míní místní řemeslník Reyes May.

Staří Mayové používali kalendář, který začal téměř před 5 000 lety a který skončí 21. prosince 2012. Na soudy o tom, co se po jeho konci stane (pokud vůbec k něčemu dojde), je však ještě brzy. Podle některých historiků přináší konec kalendáře především začátek jeho nového cyklu.