20120521_may
Archeoložka Angelyn Bassová očišťuje povrch stěny uprostřed mayských ruin, které se datují do 9. století n. l.. Po její levici lze vidět postavu muže, který by mohl být městským písařem. (Tyrone Turner © 2012 National Geographic)

 

Hieroglyfy z devátého století psané mayským písařem v dnešní Guatemale jsou záznamy měsíčních a možná i planetárních cyklů a tvoří nejstarší známý mayský kalendář. Město Xultún bylo objeveno téměř před sto lety v nedostupném deštném pralese na rozloze přibližně třiceti kilometrů čtverečních. Kdysi to býval domov pro tisíce lidí a budovy se stavěly už od prvního století před Kristem. 

Tým archeologů z Bostonské univerzity vedený Williamem Saturnoem teď objevil pokoj správce kalendáře. Pokoj je zřejmě součástí většího obydlí. Jde o první případ, kdy se našly mayské kresby na zdech domu. Výpočty na zdech hovoří o datech daleko za rokem 2012.

Navzdory faktu, že byl pokoj poškozen při rabování, na zdech jsou stále nedotčené červené a černé piktogramy a různé lidské postavy. Výpočty na východní stěně se týkají lunárního cyklu, zatímco spletitější výpočty na severní stěně by mohly být spojeny s Marsem, Merkurem nebo Venuší. Podle vědců měly mayské kalendáře zesouladit posvátné obřady s vesmírnými událostmi.

„Poprvé vidíme to, co by mohly být skutečné záznamy pořízené písařem, jehož prací bylo působit jako oficiální kronikář Mayů,“ uvedl Saturno v tiskovém prohlášení. Nic však nenasvědčuje tomu, že by náš svět měl skončit v roce 2012. Namísto toho jen vstoupí do dalšího cyklu.

„Je to jako kilometrovník v autě, přičemž mayský kalendář se překulí ze 120 000 na 130 000. Jakmile se číslo přetočí, auto je o krok blíž vrakovišti, ale u Mayů prostě jen začnou znovu,“ názorně vysvětlil spoluautor studie Anthony Aveni z Colgateovy univerzity v USA.

Na jedné ze zdí jsou červené a černé výpočty, které by mohly představovat různé kalendářní cykly, od 260-denního obřadního kalendáře až po 780-denní cyklus Marsu. Všude na zdi jsou miniaturní hieroglyfy, které se podle Davida Stuarta z Texaské univerzity vyskytují jen na jediném místě – tzv. Drážďánském kodexu, který Mayové napsali o mnoho století později. Mayské kodexy jsou knihy, které byly napsány na kůrovém papíře před vyloděním Kryštofa Kolumba v roce 1492.

Čtyři dlouhá čísla na severní stěně místnosti ukazují od 250 tisíc dnů po 2,5 milionu dnů a táhnou se zhruba sedm tisíc let do budoucnosti. Zdá se, že tyto cifry kombinují všechny astronomické cykly důležité pro Maye, jako např. cykly Marsu, Venuše a zatmění Měsíce. Žádné takové uspořádání těchto cyklů se až doteď nenašlo. „Co je na tom nejvíc strhující, je to, že nyní vidíme, že Mayové dělali tyto výpočty stovky let, a na místech jiných, než jsou knihy, než je zapsali do kodexů,“ prohlásil Aveni.

William Saturno dodal: „Staří Mayové předpověděli, že svět bude pokračovat, že ode dneška za sedm tisíc let budou věci úplně stejné.“

Objev byl publikován 11. května v časopise Science a podrobněji se mu bude věnovat červnové anglické vydání časopisu National Geographic.

small_United_Kingdom

Související články:

2012 končí Mayský kalendář, Mexiko očekává cestovní boom (video)

Vědci našli na mayské cihle novou zmínku o roku 2012

2012 - Nový začátek?

Recenze na film: 2012 - apokalypsa podle Mayského kalendáře

J. R. R. Tolkien dostal k narozeninám netradiční dárek

Poklad Hernana Corteze: Tajemství křišťálové lebky