Čápi bílý u nás hnízdí převážně na komínech nebo na stromech. (Moravský ornitologický spolek)
Čápi bílý u nás hnízdí převážně na komínech nebo na stromech. (Moravský ornitologický spolek)

Desítky čápů bílých je možno v těchto dnech pozorovat na polích, kde se shromažďují a připravují ke společnému odletu do teplých krajů.

Čápi k nám přiletěli koncem března a začátkem dubna, odchovali jedno až pět mláďat a nyní v polovině srpna postupně odlétají.

Čápi bílý u nás hnízdí převážně na komínech nebo na stromech. Lidé jim často budují i umělé hnízdní podložky, aby je přilákali k hnízdění. Jednou z nejzajímavějších je náhradní hnízdní podložka, která vznikla v Brodku u Přerova. Původní komín, kde čápi hnízdili, musel být zbourán v rámci likvidaci ekologické zátěže z dřívější výroby mořených dřevěných pražců. Majitel objektu proto nechal vyrobit pro čápy náhradní hnízdní podložku.

Další zajímavá konstrukce je i v obci Tlumačov na Zlínsku. Jde o kovovou konstrukci ve tvaru komolého jehlanu, na jehož vrcholu je čapí hnízdo. Každoročně zde čápi odchovávají několik mláďat. Právě v těchto dnech si tři čápata začínají procvičovat křídla před prvním letem.

Díky kroužkování mláďat čápů je známo, že od nás odlétají převážně jihovýchodním směrem přes Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko do Turecka a dále přes Izrael do Afriky. Naši čápi létají zimovat přes východní Afriku až do Jihoafrické republiky, což je 9 – 10 tisíc kilometrů. Díky satelitnímu sledování bylo zjištěno, že při podzimním tahu uletí dně 300 – 400 km.

Zdroj: Moravský ornitologický spolek