Jiřičky i vlaštovky se ve dnech babího léta připravují k odletu do Afriky

20120917 jiricky2
Jiřičky se houfují na drátech. (Jiří Šafránek/Moravský ornitologický spolek)

Naši drobní průvodci si zaslouží, abychom se s nimi s lítostí rozloučili. Provázeli nás od jara doteď, zpívali nám a zaháněli od nás dotěrný hmyz. Léto pozvolna přechází v podzim a na drátech se již houfují desítky a někde i stovky jiřiček a vlaštovek. Je polovina září a to je doba jejich odletu do tropické Afriky.

 

Houfování

Vlaštovky odlétají o něco dříve, většina již v první polovině září. Jiřičky převážně v druhé polovině září a někdy se zdrží až do začátku října. To záleží na počasí a také na tom, kdy jejich hnízda opustí poslední mláďata. V těchto dnech některé páry ještě intenzivně dokrmují své mladé z posledního hnízdění.

Video několika set jiřiček, které se shromažďují ke společnému odletu, můžete vidět na videokanále Moravského ornitologického spolku: mos-cso.cz.

 

Hnízdění

Vlaštovky i jiřičky hnízdí dvakrát až třikrát ročně a jeden pár vyvede 7 až 10 mláďat za rok. Hnízda vlaštovek jsou miskovitého tvaru a umístěna převážně v budovách, ve stájích, v průjezdech a pod mosty. Jiřičky mají hnízda uzavřená, pouze s malým vletovým otvorem a staví si je na obvodových pláštích budov, nad okny a pod římsami.


Někteří lidé vlaštovkám a jiřičkám brání v hnízdění na domech, ale naštěstí jsou i vlídní lidé, kteří je vítají, mají je rádi a těší se z jejich přítomnosti. Vždy trochu toho nepořádku, co pod hnízdy zůstane, rádi uklidí, protože vědí, že zahnízdění vlaštovek je známkou štěstí a zdravého životního prostředí. Mnohdy stačí kousek pod hnízdo umístit starou krabici nebo desku, která zachytí nečistoty z hnízda a po odletu ptáků se vyhodí.

 

Buďme shovívaví

20120917 jiricka
Hnízda jiřiček drobnými zobáčky pečlivě postavená z bláta. Jiří Šafránek/MOS)

Vlaštovky ani jiřičky to nemají v životě lehké, když opustí hnízdo. Musí zesílit a nabrat dostatečné tukové zásoby na velmi dlouhou cestu přes Středozemní moře a Saharu do střední a jižní Afriky. V tropické Africe přezimují a koncem dubna se zase vrátí k nám. Ne všechny však přežijí nástrahy dlouhé cesty. Ornitologové odhadují, že se jich vrátí asi jen třetina. Je tedy opravdu velkým štěstím, když se objeví původní pár nebo jeho mláďata na jaře u svého hnízda.

Lidé, kteří je zapuzují nebo jim dokonce ničí hnízda, by si měli uvědomit, že tito drobní ptáci uletěli tisíce kilometrů a chtějí se podělit o své štěstí i s nimi.