20121122 cokolada
Ilustr. foto. (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Čokoládový vlak, který vytvořil Andrew Farrugia z Malty a který byl představen na Týdnu čokolády v Bruselu, má více než 34 metrů, váží 1 285 kg a kandiduje do Guinnessovy knihy rekordů.

Belgie je rovněž zemí, kde se nachází velké muzeum čokolády Choco-Story. Jeho obdobou je české muzeum čokolády a marcipánu v Táboře.

Sladká pochoutka byla několik let zavrhována jako nezdravá směs, která způsobuje zácpu a zubní kazy. Poslední dobou se však názory odborníků, potažmo i veřejnosti, vůči čokoládě výrazně změnily.

Nakonec byla vzata na milost jako jídlo spíše zdravé. Je prokázáno, že padesát gramů hořké čokolády obsahuje stejné množství buněk, které chrání proti rakovině stejně jako 17 skleniček pomerančové šťávy.

Mléčná čokoláda obsahuje vápník, který příznivě působí na kosti. Čokoláda obsahuje rovněž fluor, který zpevňuje zuby, draslík, který posiluje nervy, hořčík, který povzbuzuje mozek a tak dále. Čokoláda uvolňuje v těle látky, které způsobují, že se člověk cítí šťastně.

Nejvyšší spotřeba čokolády ve světě byla zaznamenána u Irů a Britů, nejméně oblíbená je potom ve Španělsku.

Zvláštní zajímavostí je název pochoutky, pocházející z původního aztéckého výrazu xocolat, jehož znění je ve všech jazycích na světě téměř stejné. Jako pochutina patří zřejmě také mezi světově nejpopulárnější.