Tu Čung neboli eucommia (gumojilm jilmový) se používá v tradiční čínské medicíně k léčbě bolestí nohou a zad.
Podle čínské legendy se velmi chudý muž jménem Tu Čung živil řezáním palivového dřeva. V důsledku těžké práce často trpěl bolestí svalů, kloubů a spodní části zad.
Jednoho dne, při řezání dříví v horách, ho bolest přepadla znovu. Bolest byla tak intenzivní, že se chytl stromu a zakousl se do kůry jeho kmene. Z kůry vytékala jakási šťáva. V tu chvíli jej napadlo tekutinu ochutnat a spolknout. K jeho překvapení bolest svalů brzy zmizela.
„Před chvílí jsem se cítil, jako bych bolestí umíral, ale teď bolest zmizela poté, co jsem nasál trochu šťávy z této stromové kůry,“ pomyslel si. Podíval se zvědavě na kůru stromu a zjistil, že se od ostatních stromů liší. „Možná mi to pomůže proti mým bolestem zad,“ řekl si. A tak si trochu té stromové kůry odnesl s sebou domů.
Tu Čung se později rozhodl kůru dát svému sousedovi, který trpěl bolestí zad a nohou. Kůru vložil do vody a udělal z ní vývar. Po vypití několika misek vývaru se jeho soused vyléčil také.
Brzy se o tom dozvěděli i lidé z jiných vesnic a ti, kteří trpěli bolestmi zad, Tu Čunga navštívili. Onu léčivou kůru nakonec pojmenovali po něm.
V tradiční čínské medicíně se kůra stromu eucommia sklidí a pak usuší. Nejprve je rozřezána na plátky, aby došlo k odkrytí vnitřní kůry. Poté se z nařezaných kousků připravuje odvar.
Obvykle se tento odvar používá v kombinaci s jinými bylinami a tvoří tonikum, které zvyšuje v těle energii jangu. Odvar pomáhá lidem s bolestmi zad, hlavy, nohou a lidem trpícím závratěmi. Prospěšný je také játrům a ledvinám.
Tu Čung se také může podávat ve formě polévky.
Kuřecí polévka Tu Čung
- 1 celé kuře omyté a osušené
- 14 g kůry stromu eucommia (gumojilm jilmový)
- 5 – 6 kousků jujuby čínské (cicimek datlový)
- 1,3 cm čerstvého zázvoru
- 2 oddenky jarní cibulky
Vložte všechny suroviny do hrnce. Přidejte tolik vody, aby zakrývala kuře. Vařte 7 až 8 hodin. Vyjměte zázvor a jarní cibulku. Nakonec přidejte trochu soli k dochucení.
Čtěte také:
Zázvor a jeho léčivé vlastnosti
Čínská medicína: Neignorujte příznaky, mají nám říct, že něco není v pořádku
Příběhy z praxe čínské medicíny: Tisíckrát zčeřená ganlanská voda
Jak akupunktura ulevuje od bolesti