20130209 kura
Tu Čung je jedna z padesáti základních bylin používaných v čínském bylinkářství. (Liang Zhang/Photos.com)

Tu Čung neboli eucommia (gumojilm jilmový) se používá v tradiční čínské medicíně k léčbě bolestí nohou a zad.

Podle čínské legendy se velmi chudý muž jménem Tu Čung živil řezáním palivového dřeva. V důsledku těžké práce často trpěl bolestí svalů, kloubů a spodní části zad.

Jednoho dne, při řezání dříví v horách, ho bolest přepadla znovu. Bolest byla tak intenzivní, že se chytl stromu a zakousl se do kůry jeho kmene. Z kůry vytékala jakási šťáva. V tu chvíli jej napadlo tekutinu ochutnat a spolknout. K jeho překvapení bolest svalů brzy zmizela.

„Před chvílí jsem se cítil, jako bych bolestí umíral, ale teď bolest zmizela poté, co jsem nasál trochu šťávy z této stromové kůry,“ pomyslel si. Podíval se zvědavě na kůru stromu a zjistil, že se od ostatních stromů liší. „Možná mi to pomůže proti mým bolestem zad,“ řekl si. A tak si trochu té stromové kůry odnesl s sebou domů.

Tu Čung se později rozhodl kůru dát svému sousedovi, který trpěl bolestí zad a nohou. Kůru vložil do vody a udělal z ní vývar. Po vypití několika misek vývaru se jeho soused vyléčil také.

Brzy se o tom dozvěděli i lidé z jiných vesnic a ti, kteří trpěli bolestmi zad, Tu Čunga navštívili. Onu léčivou kůru nakonec pojmenovali po něm.

V tradiční čínské medicíně se kůra stromu eucommia sklidí a pak usuší. Nejprve je rozřezána na plátky, aby došlo k odkrytí vnitřní kůry. Poté se z nařezaných kousků připravuje odvar.

Obvykle se tento odvar používá v kombinaci s jinými bylinami a tvoří tonikum, které zvyšuje v těle energii jangu. Odvar pomáhá lidem s bolestmi zad, hlavy, nohou a lidem trpícím závratěmi. Prospěšný je také játrům a ledvinám.

Tu Čung se také může podávat ve formě polévky.

Kuřecí polévka Tu Čung

  • 1 celé kuře omyté a osušené
  • 14 g kůry stromu eucommia (gumojilm jilmový)
  • 5 – 6 kousků jujuby čínské (cicimek datlový)
  • 1,3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 oddenky jarní cibulky

Vložte všechny suroviny do hrnce. Přidejte tolik vody, aby zakrývala kuře. Vařte 7 až 8 hodin. Vyjměte zázvor a jarní cibulku. Nakonec přidejte trochu soli k dochucení.

 

small United Kingdom Přeložil: Petr Matějček

 

Čtěte také:

Zázvor a jeho léčivé vlastnosti

Čínská medicína: Neignorujte příznaky, mají nám říct, že něco není v pořádku

Příběhy z praxe čínské medicíny: Tisíckrát zčeřená ganlanská voda

Jak akupunktura ulevuje od bolesti