kusove-cigarety-koruny-w
Ilustrační foto. (ČOI)

Podle závěrečné zprávy České obchodní inspekce za loňský rok kontroly prodeje tabákových výrobků nedopadly dobře pro plnou čtvrtinu prodejců. Kontroly se týkaly prodeje, způsobu nabídky a skladování tabákových výrobků. Během loňska inspektoři ČOI z celkem 2 671 prodejních míst zjistili porušení povinností v 677 případech, což je 25,4 %.

Část prodejců se stále snaží vylepšit si svůj příjem prodejem kusových cigaret, přičemž tzv. kusovky jsou zakázané již od roku 2003. Zpravidla se prodejem jednotlivých cigaret nechá vydělat více, než prodejem celé krabičky, která je za jednotnou cenu. Před zákazem prodeje kusovek se mohly prodávat kusově jen okolkované cigarety jasně označené nápisem Kusovka za jednotnou cenu 3,50 Kč. Vyráběny byly firmou Tabakus Group Karvinná. Zákon o spotřebních daních z roku tento prodej pak zcela zakázal.

„Za tato porušení bylo uloženo celkem 640 pokut ve výši přesahující dva miliony korun. Další správní řízení dosud nebyla ukončena nebo rozhodnutí o pokutách nejsou pravomocná,“ sdělil k výsledkům kontrolního projektu Vladimír Velčovský, ústřední ředitel ČOI.

„Podle zjištění našich inspektorů byl kromě zákona o ochraně spotřebitele nejčastěji porušován zákon o spotřebních daních, a to prodejem jednotlivých kusů cigaret z otevřené krabičky. Vzhledem k četnosti porušení pokračují kontroly prodeje tabákových výrobků i v letošním roce,“ dodal ústřední ředitel ČOI.

Zákaz prodeje byl vydán na 1 195 ks výrobků v celkové hodnotě 168 233,- Kč a zakázáno používání 172 ks úředně neověřených měřidel pro porušení povinností stanovených zvláštními právními předpisy.

Prodej „kusovek“ je nejčastějším nešvarem 

Mezi zjištěnými porušeními předpisů bylo 76 případů prodeje cigaret z otevřeného jednotkového balení a v jednom případě byla závada ve značení výrobků tabákovou nálepkou. Nedodržení povinností zákonem stanovených prokázali inspektoři v průběhu 616 kontrol.

Prodeji a značení tabákových výrobků byla v roce 2012 věnována mimořádná pozornost. Nejčastějším porušením zákona byl prodej jednotlivých kusů cigaret z otevřeného jednotkového balení. Vzhledem k četnosti zjištění při kontrolách nabídky a prodeje tabákových výrobků i porušování dalších právních předpisů bude stejná kontrolní akce součástí Plánu projektů ČOI i v roce 2013.