Tikka masala je jedna z klasických indických omáček. Vlastně se neví, zda pokrm vznikl v Británii nebo Indii, jisté je, že patří k jedněm nejpopulárnějších na britských ostrovech. Těšte se na nádherně kořeněné jídlo, původně s kuřecím, ale to lze nahradit jakýmkoliv jiným masem, tofu nebo pouze zeleninou.

20130518 recept tikka
Tikka masala. (Ondřej Horecký/Epoch Times ČR)

 

Samotný recept je jednoduchý, nenechte se odradit množstvím ingrediencí, většina z toho jsou koření, tolik nezbytná pro indickou kuchyni.

 

Příprava: do 10 min.

Vaření: do 1 hodiny



Co budete potřebovat:
(porce pro 4 – 5 osob)

  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 4 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 lžíci drceného kmínu
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky cayenského pepře (lze vynechat)
  • 1/2 lžičky mleté skořice  
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 200 ml tučné šlehačky
  • 1 zarovnanou lžíci cukru
  • 300 – 500 g kuřecího masa (popř. vepřového, tofu, atd.) nakrájeného na kousky
  • 300 g zeleniny, nakrájené na kousky (květák, brokolice, mrkev, lilek, hrášek...)
  • 1/2 lžičky kari (lze vynechat)


Na oleji nebo másle osmahněte cibulku, dokud nezesklovatí. Pak přihoďte česnek a za stálého míchání osmahněte asi 1 minutu. Přidejte sůl a všechno koření kromě kari, opět promíchejte a přidejte tvrdší zeleninu (mrkev, květák, lilek atp.). Restujte asi 2 min. Přihoďte nakrájená rajčata a za občasného míchání nechte probublávat deset minut.

Vlijte šlehačku, přidejte cukr, promíchejte, přiveďte k varu a pak snižte plamen. Občas promíchejte. V této fázi můžete přidat i další, měkčí zeleninu. Nechte vařit dalších 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Mezitím si na lžíci oleje orestujte (cca 3 min.) na druhé plotýnce kuřecí maso s kari. Maso by mělo být uvnitř stále růžové, osmahlé pouze na povrchu. Deset minut před koncem vaření přidejte maso do omáčky, aby se dodělalo. Získá nádhernou křehkost.

Podávejte s rýží basmati, plackami nebo jen tak s chlebem. Můžete posypat čerstvým koriandrem. Co nesníte, můžete zamrazit.

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

Šlehačku lze nahradit přírodním jogurtem. Pro alergiky na mléko použijte kokosový krém (mléko).

Maso si můžete místo orestování udělat na páře, určitě je to zdravější. Já jsem to zkusil s vepřovým, které bylo sice po uvaření stažené a tuhé, ale když jsem ho přemístil na cca 15 minut do tikka omáčky, nádherně změklo a zkřehlo.

 

Vyzkoušejte také:

Indická polévka z červené čočky

Květákový dhal

Špenát po indicku (Sag Aloo)

Vegetariánská korma

Lilek s jogurtem (Baigan Bharta)

Zeleninový závin po indicku

 

VŠECHNY  RECEPTY