Tikka masala je jedna z klasických indických omáček. Vlastně se neví, zda pokrm vznikl v Británii nebo Indii, jisté je, že patří k jedněm nejpopulárnějších na britských ostrovech. Těšte se na nádherně kořeněné jídlo, původně s kuřecím, ale to lze nahradit jakýmkoliv jiným masem, tofu nebo pouze zeleninou.
Samotný recept je jednoduchý, nenechte se odradit množstvím ingrediencí, většina z toho jsou koření, tolik nezbytná pro indickou kuchyni.
Příprava: do 10 min.
Vaření: do 1 hodiny
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 – 5 osob)
- 2 lžíce oleje
- 1 větší cibuli, nakrájenou nadrobno
- 4 stroužky rozdrceného česneku
- 1 lžíci drceného kmínu
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku mletého zázvoru
- 1/2 lžičky cayenského pepře (lze vynechat)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 plechovku krájených rajčat
- 200 ml tučné šlehačky
- 1 zarovnanou lžíci cukru
- 300 – 500 g kuřecího masa (popř. vepřového, tofu, atd.) nakrájeného na kousky
- 300 g zeleniny, nakrájené na kousky (květák, brokolice, mrkev, lilek, hrášek...)
- 1/2 lžičky kari (lze vynechat)
Na oleji nebo másle osmahněte cibulku, dokud nezesklovatí. Pak přihoďte česnek a za stálého míchání osmahněte asi 1 minutu. Přidejte sůl a všechno koření kromě kari, opět promíchejte a přidejte tvrdší zeleninu (mrkev, květák, lilek atp.). Restujte asi 2 min. Přihoďte nakrájená rajčata a za občasného míchání nechte probublávat deset minut.
Vlijte šlehačku, přidejte cukr, promíchejte, přiveďte k varu a pak snižte plamen. Občas promíchejte. V této fázi můžete přidat i další, měkčí zeleninu. Nechte vařit dalších 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Mezitím si na lžíci oleje orestujte (cca 3 min.) na druhé plotýnce kuřecí maso s kari. Maso by mělo být uvnitř stále růžové, osmahlé pouze na povrchu. Deset minut před koncem vaření přidejte maso do omáčky, aby se dodělalo. Získá nádhernou křehkost.
Podávejte s rýží basmati, plackami nebo jen tak s chlebem. Můžete posypat čerstvým koriandrem. Co nesníte, můžete zamrazit.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Šlehačku lze nahradit přírodním jogurtem. Pro alergiky na mléko použijte kokosový krém (mléko).
Maso si můžete místo orestování udělat na páře, určitě je to zdravější. Já jsem to zkusil s vepřovým, které bylo sice po uvaření stažené a tuhé, ale když jsem ho přemístil na cca 15 minut do tikka omáčky, nádherně změklo a zkřehlo.
Vyzkoušejte také:
Indická polévka z červené čočky
Lilek s jogurtem (Baigan Bharta)