20141201-svarak
Svařené víno a horká jablečná šťáva. (Sonia Vladyková D'Auria/Unavená vařečka)
Ano, dny budou stále studenější, tato slova jsem četla v jednom modním časopise pro pletenou módu.  Ukazoval krásně nadýchané a teplé svetry, které nás určitě v zimě dobře zahřejí. Já Vám přidávám k teplému ošacení i nějaký ten recept na dobré a chutné zahřátí těla a chuťových buněk.

A proč ne i zkřehlých prstů a dlaní. Není nic příjemnějšího než držet v rukou horký šálek či sklenku a pochutnat si na teplém nápoji.

Svařené víno


  • 1 l červeného vína
  • 5 celých hřebíčků
  • 200 g cukru
  • kousek citronové kůry
  • 2 kousky skořicové kůry
  • 1 hvězdička badyánu

Červené víno přivedeme k varu, přidáme cukr, koření a necháme několik minut přejít varem, víno přecedíme přes sítko a podáváme horké.

Horká jablečná šťáva


  • 1 l jablečné šťávy
  • 250  ml vody
  • šťáva z 1/2 citronu
  • pár hřebíčků
  • kůra skořice
  • 1 červené jablko
  • cukr na oslazení

Vodu a jablečnou šťávu přivedeme k varu, přidáme koření, na menší kousky nakrájené neloupané jablko, citrónovou šťávu a necháme přejít varem, nalijeme do sklenic i s nakrájeným jablkem a dobře osladíme.

Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it/

Související recepty:
Zázvorový džus
Výbušná káva s karamelovou vůní
Vánoční karamel