Zajisté vám nemusím zdlouhavě představovat přípravu těchto výborných těstovin, recept už zdomácněl i u nás. A tak jestli máte po ruce pár rajčátek, můžete vyzkoušet tento recept – Spaghetti con pomodorino fresco, který mi dal jeden italský kuchař.
Co budeme potřebovat
(na 4–5 porcí)
- 500 g malých rajčátek
- 500 g spaghetti
- 4 pol. lžíce olivového oleje
- půl menší cibule
- stroužek česneku, pálivá paprička
- špetka oregána
- bazalka
- 1 malá lžička cukru
- sůl
Rajčátka očistíme a nakrájíme na plátky. Do velké pánve dáme olej, na jemné plátky nakrájenou cibuli, česnek, papričku a necháme krátce osmahnout. Přidáme rajčata a necháme asi 15 minut dusit, až změknou a pustí šťávu.
Přidáme cukr (zastíní kyselost rajčátek), oregáno, sůl a vidličkou rajčátka jemně pomačkáme. Je-li třeba, přidáme trochu vody z vařících se těstovin, které vaříme ve slané vodě al dente. Uvařené těstoviny dobře odkapané přidáme do pánve k rajčatům a ještě velmi krátce prohřejeme. Doplníme několika lístky bazalky.
Mějte se krásně a přeji dobrou chuť.
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.
Vyzkoušejte také:
Papriky v rajčatové omáčce
Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem
Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem
Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty
Zapékaná rajčata s fetou (balkánským sýrem)
Rajská jablíčka po provensálsku