Česká delegace navštívila dalajlámu, který přijal pozvání na následující pražské Fórum 2000. (Se svolením české delegace)
Česká delegace navštívila dalajlámu, který přijal pozvání na následující pražské Fórum 2000. (Se svolením české delegace)
Okupace Tibetu čínskou armádou přiměla dalajlámu k útěku do indické Dharamsaly, kam emigroval v roce 1959 společně s desítkami tisíc Tibeťanů. Současný čínský režim považuje dalajlámu za „nepřítele státu“ a postupně potlačuje na území Tibetu jak původní kulturu a náboženství, tak původní obyvatelstvo.

Do Tibetu jsou přesídlováni etničtí Číňané, a naopak původní obyvatelstvo čelí neustálím represím. V důsledku dlouhodobého tlaku režimu se na protest proti okupaci a represím upálilo již přes sto Tibeťanů. Otřesné případy sebevražedných protestů sice otřásly mezinárodním společenstvím, ale k pozitivním změnám nepřispěly.

Čínský režim, který nyní navazuje úzké vztahy s Českou republikou, kterou vnímá jako svoji bránu do Evropy, jak pro dovoz léků do EU, tak další strategické obchodní cíle, přiměl českou politickou reprezentaci k odstoupení od politiky otevřené podpory lidských práv. Okupace Tibetu, nezávislost Tchaj-wanu nebo Hongkongu či Macaa, porušování lidských práv jsou pro čínský režim ožehavá témata, v nichž razí jednotnou politiku: „Zavřete oči nad naším způsobem udržování absolutní moci, a my vám umožníme využít naši levnou pracovní sílu a vstup na čínský trh“.

Právě tato politika se ale stále dostává do střetu s mezinárodními deklaracemi lidských práv a svobod, neboť čínský režim na veškerém území, které ovládá, praktikuje desítky let osvojované a tříbené metody totalitní moci. Byť se již jedná spíše o kapitalistickou společnost, cenzura informací, odpírání základních lidských práv a svobod, potlačování náboženských a demokratických skupin a hnutí jsou nadále aktivní. I proto se stal dalajláma a Tibet světově proslulou ikonou boje duchovních komunit proti totalitní moci čínského režimu.

Česká delegace navštívila dalajlámu, který přijal pozvání na následující pražské Fórum 2000. (Se svolením české delegace)
Česká delegace navštívila dalajlámu, který přijal pozvání na následující pražské Fórum 2000. (Se svolením české delegace)

Při analyzování dosavadního vývoje je boj o zachování tibetské kultury na území Tibetu již téměř prohraná záležitost. Bezpečným místem pro Tibeťany zůstává pouze exil, indická Dharamsala, kam zamířila také česká delegace příznivců Tibetu a dalajlámy.

Vztah mezi Českou republikou a dalajlámou potažmo „Tibetem“ vznikal mimo jiné díky Fóru 2000, které založil a organizoval český exprezident Václav Havel. Mezi ním a dalajlámou vznikl také silný přátelský vztah. V Čechách mají dalajláma a Tibet i dnes svoje příznivce.

Česká delegace využila příležitosti 80. narozenin j. s. dalajlámy, aby odcestovala osobně mu pogratulovat a předat několik jednoduchých dárků, které jsou ovšem od srdce. Narozeninová přání od českých občanů, hrnek z dílny výtvarníka Bořka Šípka s fotografií Václava Havla. „Také jsme mu přivezli fotografii od Alana Pajera, kde jsou společně Václav Havel a dalajláma, a on tu fotku vzal a najednou mu vyhrkly slzy a dal si ji na čelo,“ popsal jeden z členů výpravy Martin Bursík, předseda strany LES

Iniciátorem gratulace občanů ČR je o. p. s. MOST, iniciativa Češi Tibet podporují, Knihovna Václava Havla, FORUM 2000, Člověk v tísni, Open Society Fund, o. s. LUNGTA, o. s. POTALA. Ke gratulaci se přidali také manželé Dagmar a Ivan Havlovi, prof. Jan Švejnar, Marta Kubišová, prof. Martin C. Putna, režisérka Olga Sommerová, designér Maxim Velčovský nebo kněz Ladislav Heryán.

Říká se, že čínský režim je údajně „posedlý obavou, že ho svrhne nějaké náboženské hnutí“. Proto také bedlivě kontroluje a potlačuje veškerá náboženství na území Číny. Pokud je nemůže dostat pod kontrolu, postaví je mimo zákon.

V Číně existují takzvaná dvojí náboženství, kdy jsou například křesťanské, buddhistické a jiné skupiny organizace či hnutí rozděleny na oficiální režimem schválené, a ty „podzemní“ či zakázané a pronásledované.

Česká delegace navštívila dalajlámu, který přijal pozvání na následující pražské Fórum 2000. (Se svolením české delegace)
Česká delegace navštívila dalajlámu, který přijal pozvání na následující pražské Fórum 2000. (Se svolením české delegace)

Rozumějme, v praxi to znamená, že oficiální křesťané a jejich církve jsou loajální Komunistické straně Číny jako nejvyšší instanci a často mají ve vedení členy komunistické strany, kteří kromě oděvů ani vzdáleně nepřipomínají duchovní. Naproti tomu podzemní křesťanské církve jsou loajální papežovi, a tedy žijí v ilegalitě. Podobnou „rozdvojeností“ trpí v Číně i další náboženství.

Mezi nejpronásledovanější náboženská hnutí, která v Číně nemají dvojí podobu, patří duchovní hnutí Falun Gong, zakázané v roce 1999. Počet obětí na životech v důsledku represí proti němu se odhaduje na desítky tisíc. Počet následovníků Falun Gongu v roce 1999 překročil o deset milionů počet členů komunistické strany. Nyní se ke stejnému číslu blíží počet čínských křesťanů a podle toho také režim zesílil represe proti nim. Nechal uřezat stovky křížů, zničit některé kostely a zvýšil počet zatčení a míru pronásledování.

Tibet a dalajláma se stali symbolickými ukazateli situace na světové politické scéně, která se od otevřené podpory jak ze strany USA tak států EU a dalších zemí, postupně měnila až k naprosté ignoraci po ekonomickém vzestupu Číny, která na diplomatické úrovni účinně zablokovala veškerou podporu Tibetu na vládních úrovních a pokračuje ve vyhlazování tamní původní kultury.

Do nedávna patřila Česká republika mezi světové lídry v oblasti podpory lidských práv, což se počítá mezi polistopadové výdobytky exprezidenta Václava Havla. Po jeho smrti se dostaly ke slovu obchod a hon za větší mocí, který, jak mnohé české osobnosti upozorňují, musí mít nějaké morální mantinely. Lidská práva a podpora Tibetu na politické úrovni se nyní začaly skloňovat jako „překážka obchodu“.

Protiváhou činnosti české politické a podnikatelské reprezentace vstříc čínskému režimu, ústupu od morálních a duchovních hodnot k hodnotám finančním a mocenským, mají být například koncert „Svědomí nelze koupit“ nebo právě tato dobročinná dalajlámova návštěva.

Čtěte také:

ČRo: Tibet – čínský režim úspěšně vyhlazuje místní kulturu

Tibet: Vesnice, kde dojde k sebeupálení, vyhladovíme, uvádí dokument čínského režimu

Španělský soudce předal zatykač na čínského exprezidenta Interpolu