Královna Elsa Arendelská z animovaného snímku Ledové království od studia Disney. (2013 Disney / Image.net)
Královna Elsa Arendelská z animovaného snímku Ledové království od studia Disney. (2013 Disney / Image.net)
Peking oficiálně představil v rámci příprav na zimní olympiádu v roce 2022 píseň „Snow and Ice Dance“, která má být hymnou Her pořádaných v Číně. Čínští bloggeři, rýpalové, nenechavci a detailisté ji však podrobili podrobnému zkoumání a zjistili, že nápadně připomíná skladbu „Let It Go“ z úspěšného animovaného snímku Ledové království od studia Disney, kterou nazpívala americká herečka a zpěvačka Idina Menzelová a která byla přezpívána do mnoha světových jazyků včetně češtiny, v níž ji prvotřídně zazpívala Monika Absolonová.

Známý čínský finanční magazín Caijing přinesl analýzu, která srovnává obě skladby a uvádí, že má stejné akordy v předehře a osmitaktový úvod hraný v téměř identickém tempu a stejnou instrumentací. Caijing zprávu sice později stáhl, ale i tak zůstala dostupná na čínském portálu Sina a jinde.

Monika Absolonová zpívá skladbu Najednou (Let It Go)

Podle oficiální čínské webové stránky věnované Olympiádě 2022 je autorem písně „Snow and Ice Dance“ skladatel Čao Čao, absolvent University of Southern California’s Thornton School of Music. Čao Čao je jedním ze skladatelů písně pro letní Olympiádu v Pekingu 2008 a producentem skladby „Best Wishes From Beijing“ (Vše nejlepší z Pekingu), čínské oficiální skladby pro Londýnskou olympiádu v roce 2012. Slova k písni „Snow and Ice Dance“ složili čínští skladatelé Sun Nan a Tan Jing.

Jestli se jedná o záměrnou kopii nebo nikoliv, není jasné. Na mikroblogu Sina Weibo už Číňané podobnost skladby hojně komentovali. „Zní to jako, když zpívá Let It Go“, napsal uživatel xxxlcj. „To je trapné. Kolikrát to budou hrát během zimní Olympiády,“ napsal Ou Haochen. „Pokud to budou hrát během Olympiády, byl bych raději, abychom ty Hry nedostali. Nemůžeme čelit takovému ponížení,“ napsal  Qi Pa Tuan-Ba Ba-MAMA-Zai Zi Men.

Song Jia trpce poznamenal, že Čína je „národ pirátů“. Číňané v červenci odhalili značnou podobnost mezi snímkem „Autobots“ a snímku „Cars“ (Auta 2006) od studií Disney a Pixar.

Na této adrese je video, které porovnává podobnost obou skladeb. Není příliš přehledně uděláno a musel jsem celkem napjatě poslouchat, protože čínská skladba vystupuje z pozadí jen občas, ale podobnost, kterou popisoval Caijing, tam určitě je.

Mezinárodní nahrávka skladby Let It Go ve 42 světových jazycích

Olympijská „Snow and Ice Dance“
 
Srovnání Let It Go a Snow and Ice Dance

Článek přeložil a upravil Milan Kajínek small United States



Čtěte také: