Snímek z filmu Irák v roce nula. (DAFilms.com)
Snímek z filmu Irák v roce nula. (DAFilms.com)
Irácký film Homeland (Iraq Year Zero) režiséra Abbáse Fahdela získal cenu Doc Alliance Selection Award, kterou uděluje 7 klíčových evropských festivalů. Režisér Fahdel cenu převzal o víkendu na filmovém festivalu v Locarnu.

Vítězný dokument je rozdělený do dvou částí – natočených před invazí americké armády a po válce – a je zásadní zprávou o přelomu ve vývoji země. Namísto zpravodajských zkratek o Iráku přináší působivý portrét života v něm.

Irák v roce nula pohledem Iráčanů

Homeland (Iraq Year Zero) režiséra Abbáse Fahdela vypravuje dopad války na obyvatele z pohledu iráckých obyvatel. Prostřednictvím dvou dílů se pokouší nahlédnout život obyvatel Iráku před invazí a po invazi amerických vojsk.

20150811-film
Snímek z filmu Irák v roce nula. (DAFilms.com)
„Film Homeland je mistrovsky natočená a zkomponovaná rodinná kronika, která na pozadí okupace a diktátorské nadvlády v Iráku přibližuje strastiplný život obyčejné rodiny, jejímž jediným přáním je normálně žít,“ řekla o filmu porota.

„Normy a hodnoty v mé zemi se zcela převrátily,” komentuje svůj vztahu k Iráku Abbás Fahdel, žijící ve francouzském exilu. „Co by se se mnou stalo, kdybych zůstal v Iráku? Takový typ otázek jsem si kladl s trochou zběsilé a navždy neukojitelné zvědavosti,” dodává.

Jeho film zvítězil nejprve v mezinárodní soutěži švýcarského festivalu Visions du Réel a teď se prosadil i v konkurenci Doc Alliance Selection.

V očích poroty Homeland (Iraq Year Zero) předčil dalších 6 filmů, které přibližují například život na Borneu, Ukrajině, v Egyptě během nepokojů v roce 2011 anebo v Srbsku.

„Mezi 3 700 snímky, které za poslední rok porota zhlédla, upoutal tento výjimečný dokumentární film okamžitě naši pozornost a dostal se do výběru pro ročník 2015. Je především referenčním snímkem pro všechny, kdo chtějí porozumět historii i současným událostem na Blízkém východě. Jedná se nejen o krásný, ale především o zcela zásadní filmový počin, který musel být natočen a který je nezbytné vidět,” říká o vítězném filmu ředitel Visions du Réel Luciano Barisone.

Trailer filmu Homeland (Iraq Year Zero)

Cenu Doc Alliance Selection Award uděluje od roku 2008 sdružení sedmi dokumentárních festivalů CPH:DOX, Docs Against Gravity FF, Doclisboa, DOK Leipzig, FID Marseille, MFDF Jihlava a Visions du Réel. Každý ze zúčastněných festivalů nominoval na cenu jeden snímek. Cena je společně s online dokumentárním portálem DAFilms.cz klíčovým projektem sdružení, jež si klade za cíl rozvoj spolupráce mezi filmovými festivaly.

V porotě letošního osmého ročníku Doc Alliance Selection Award, která o udělení ceny rozhodla, zasedli švýcarský kritik deníku Neue Zürcher Zeitung Christian Jungen, nezávislý polský novinář Piotr Czerkawski, dánská filmová kritička Dorthe Hygum Sørensen, portugalský zástupce deníku Publico Jorge Mourinha, německá kulturní novinářka Annette Walter, nositel francouzské Ceny Philippa Arnauda Philippe Azoury a český filmový novinář Tomáš Stejskal.

Poprvé v Locarnu

Jméno vítěze bylo vyhlášeno v sobotu 8. srpna 2015 na filmovém festivalu v Locarnu za účasti ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance, poroty a odborné veřejnosti. Vítěz ceny získal finanční odměnu 5 000 eur, která má sloužit především jako podpora jeho budoucí filmové tvorby.

Zdroj: TZ