Donald Trump přijal telefonický hovor od prezidentky Tchaj-wanu, čímž přerušil ignorování od roku 1979. (Getty Images)
Donald Trump přijal telefonický hovor od prezidentky Tchaj-wanu, čímž přerušil ignorování od roku 1979. (Getty Images)
Ve vztahu USA k Tchaj-wanu můžeme očekávat značné změny. Donald Trump totiž přijal telefonický hovor od prezidentky Tchaj-wanu, paní Tsai Ing-wen, která mu gratulovala k vítězství ve volbách. Tím přerušil tradici USA ignorování Tchaj-wanu, která fungovala od roku 1979, kdy USA přijaly "politiku jedné Číny". Otázkou je, zda USA chce s Tchaj-wanem časem plně obnovit diplomatické a vojenské vztahy.

Deníky Washington Post a Taipei Times se shodují na tom, že se jednalo o předem naplánované politické gesto, nikoliv o náhodný telefonní hovor.

Současný kandidát na post ministra zahraničí Dana Rohrabacher se postavil za Donalda Trumpa s prohlášením: „Myslím, že to bylo skvělé poselství, že již dále nebude hračky na hraní, a že nepřátelské a agresivní akce přinesou důsledky,“ řekl Rohrabacher, čímž pravděpodobně mimo jiné mínil neustálé hackerské útoky z pevninské Číny, krádeže know-how. Čínská rozvědka podle dostupných informací ukradla například plány pro výrobu letounů F15 a vyrobila téměř identické prototypy. Podobných případů krádeží však byla celá řada.

Pokud by do funkce ministra zahraničí skutečně usedl Dana Rohrabacher, mohli bychom se dočkat dalších razantních změn, neboť právě on je jedním z velkých kritiků porušování lidských práv v Číně. V minulosti otevřeně kritizoval násilné represe duchovního hnutí Falun Gong a také v kongresu opakovaně předkládal případ obvinění čínských vojenských nemocnic ze zneužívání vězňů svědomí k orgánovým transplantacím.

Komentátor čínské politické scény Li Tianxiao uvedl, že Donald Trump nevypadá jako druh prezidenta, který si užívá spokojený život. Podle něho je telefonát testem pro současné kandidáty na post ministra zahraničí. „Má velké plány na obnovení velikosti Ameriky a chce zaujmou své místo v historii. Zda Trump uspěje na světové scéně nebo nikoliv, bude záviset na jeho schopnosti najít kompetentního ministra zahraničí, který je stejně smýšlející a plně Trumpa chápe.“ 

Kandidáty na post ministra zahraničí USA jsou bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney, bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, bývalý U.N. velvyslanec John Bolton a kalifornský republikán Dana Rohrabacher, abychom jmenovali alespoň některé.

Podle redaktora Epoch Times Stephena Gregoryho by mohl Trump podpořit čínského prezidenta v jeho „protikorupční kampani, která, jak se ukazuje, ve velkém odstraňuje celou mocenskou lini bývalého předsedy komunistické strany Ťiang Ce-mina, který se hlásil k odkazu Mao Ce-tunga, podporoval masakr studentů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989, represe v Tibetu a rozpoutal celostátní pronásledování duchovního hnutí Falun Gong.


Čtěte také:

Degradace ekonomie a vzestup Donalda Trumpa

Čína: Vyšetřovatelé otevřeně kritizují Úřad 610 přezdívaný „Čínské gestapo“

Lékař bojuje za dodržování etiky v oblasti čínské transplantační chirurgie

Čínský prezident se chystá pročistit zkorumpovanou polovojenskou policii