Opět po dlouhé době jsem zalistovala v mé staré kuchařce Marie Janků Sandtnerové a podělím se s Vámi o její klasický recept na velikonoční bochánek. Jako vždy recept nezklamal, tak jestli chcete vyzkoušet, tady je recept:
Co budete potřebovat:
- 50 dkg hladké a krupičkové mouky (dala jsem půl hladké a půl polohrubé)
- 15 dkg másla
- špetka soli
- 10 dkg cukru
- citronová kůra
- vanilka nebo na špičku nože muškátového oříšku
- 2 dkg droždí
- 1/4 l mléka
- 3 - 4 žloutky
- 8 dkg rozinek
- 5 dkg mandlí
- 1 vejce na potření
Do prosáté mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, cukr, citronovou kůru, vanilku, načež přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, trošky cukru, mouky a části vlahého mléka.
Pak přidáme ostatní mléko, ve kterém jsme umíchali žloutky, a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto jako na vánočku. Přidáme očištěné rozinky a loupané mandle.
Těsto dáme do mísy a přikryté dáme kynouti na vlahé místo 3/4 hodiny. Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek, položíme jej na pomaštěný papír na plech a dáme ho 3/4 hodiny vykynouti, načež jej nahoře nařízneme, dvakrát potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi nebo rozinkami.
Pečeme 1 hodinu.
Moje poznámky: když jsem na válu vypracovávala těsto, přidala jsem ještě trochu mouky, protože těsto se mi zdálo dost řídké, a bochánek jsem pekla na 180°C jen 30 min.
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.
Vyzkoušejte také:
Koláč – hrušky a hořká čokoláda
Jednoduchý medovo – jablečný koláč
Máslové croissanty
Jednoduchá bábovka ze šlehačky
Bavorský jablečný koláč