20150402-bochanek
Velikonoční bochánek podle Sonii Vladykové.
Velikonoce – svátky jara, a víte odkud pochází tento název? Z „velké noci“ ze soboty na neděli, kdy došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista, a datum Velikonoc připadá na neděli po prvním jarním úplňku. A též symboly toho svátku – je jich opravdu mnoho – tak např: zajíček, beránek, kříž, oheň a svíce, pomlázka, vajíčko, pentle a mašle, řehtačka, květiny a i jídlo, bez kterého si tyto svátky už nedovedeme představit.

Opět po dlouhé době jsem zalistovala v mé staré kuchařce Marie Janků Sandtnerové a podělím se s Vámi o její klasický recept na velikonoční bochánek. Jako vždy recept nezklamal, tak jestli chcete vyzkoušet, tady je recept:

Co budete potřebovat:

  • 50 dkg hladké a krupičkové mouky (dala jsem půl hladké a půl polohrubé)
  • 15 dkg másla
  • špetka soli
  • 10 dkg cukru
  • citronová kůra
  • vanilka nebo na špičku nože muškátového oříšku
  • 2 dkg droždí
  • 1/4 l mléka
  • 3 - 4 žloutky
  • 8 dkg rozinek
  • 5 dkg mandlí
  • 1 vejce na potření

Do prosáté mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, cukr, citronovou kůru, vanilku, načež přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, trošky cukru, mouky a části vlahého mléka.

Pak přidáme ostatní mléko, ve kterém jsme umíchali žloutky, a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto jako na vánočku. Přidáme očištěné rozinky a loupané mandle.

Těsto dáme do mísy a přikryté dáme kynouti na vlahé místo 3/4 hodiny. Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek, položíme jej na pomaštěný papír na plech a dáme ho 3/4 hodiny vykynouti, načež jej nahoře nařízneme, dvakrát potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi nebo rozinkami.

Pečeme 1 hodinu.

Moje poznámky: když jsem na válu vypracovávala těsto, přidala jsem ještě trochu mouky, protože těsto se mi zdálo dost řídké, a bochánek jsem pekla na 180°C jen 30 min.


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.


Vyzkoušejte také:

Koláč – hrušky a hořká čokoláda

Jednoduchý medovo – jablečný koláč

Máslové croissanty

Jednoduchá bábovka ze šlehačky

Bavorský jablečný koláč