Spojitost mezi stravou a rakovinou je již dlouhou dobu nedílnou součástí onkologického výzkumu. 

Studie Americké společnosti pro boj s rakovinou (ACS) potvrzuje okřídlené pořekadlo: Jsme to, co jíme. Strava bohatá na protirakovinné látky může mít hluboký dopad jak na prevenci, tak na léčbu tohoto onemocnění.

Ale co je to správná strava? Podle vědců jsou to níže uvedené potraviny, které obsahují složky ochraňující zdravé buňky a látky bojující s těmi zhoubnými.

1. Fazole

Na vylíčení všeho, čím luštěniny přispívají v boji s rakovinou, by nám nestačil ani celý článek, ale zkraťme to. Vše se to točí kolem jedné věci – vláknina.

Vlákninovými šampiony jsou zcela jednoznačně fazole. Studie ukázaly, že pravidelný přísun vlákniny ze stravy může chránit před kolorektální rakovinou. Snižuje riziko tohoto onemocnění až o 40 procent.

jasmine-waheed-505276-unsplash
(Volné dílo)

Ale mimo prevenci jsou fazole účinné i jako pomůcka v boji s existujícími rakovinnými buňkami. Studie provedená na krysách potvrdila, že pravidelná konzumace černých a bílých fazolí snížila růst uměle vyvolaných rakovinných buněk o neuvěřitelných 75 procent.

2. Česnekovitá zelenina

Mezi česnekovitou zeleninu patří rostliny, jako cibule, česnek, pórek, zelená cibulka a další. Kromě toho, že se tato zelenina hojně využívá ve světové kuchyni, působí i proti rakovině.

Pravidelná konzumace česnekovité zeleniny může díky jejím protinádorovým účinkům snižovat riziko rakoviny žaludku a prostaty.

Hlavní složkou rozmačkaného česneku je alicin, který podle výzkumů zbržďuje vývoj karcinomu prsu, tlustého střeva a endimetria (tělo děložní). Cibule má zase vysokou hladinu kvercitinu, známého flavonoidu s antioxidačními, protizánětlivými a protinádorovými účinky.

3. Bobulovité plody

cecilia-par-102886-unsplash
Photo by Cecilia Par on Unsplash

Bobule poskytují nekonečný zdroj užitečných látek. Předně jsou bohaté na vitamín C a vlákninu, ale jejich největším přínosem je mimořádně vysoká hladina antioxidantů.


Je dokázáno, že kyselina ellagová má silné protirakovinné účinky a vysoká hladina antokyanu působí proti kolorektální rakovině. Častá konzumace bobulovitých plodů snižuje šíření zhoubných buněk, chrání DNA před poškozením a organismus před záněty. 

4. Rajčata

Rajčata obsahují vysoké množství karotenů, obzvlášť známého lykopenu, který má protirakovinné účinky. Několik studií potvrdilo, že lykopen snižuje riziko prostaty, plic a žaludku. Další výhodou rajčat je, že se vařením nesnižují jejich blahodárné účinky na zdraví a produkty z rajčat proto vykazují stejné pozitivní výsledky. 


5. Lněné semínko

Americký ústav pro výzkum rakoviny zahrnul lněné semínko mezi jednu z top potravin pro boj s rakovinou – a oprávněně.

35109117662 6618423d9a z
(Marco Verch / Flickr.com)

Jednou z nejvýznamnějších složek lněného semínka je lignan. Vícero studií prokázalo spojení mezi lignany ve lněných semínkách a rakovinou prsu. Konkrétně, lignany redukují růst zhoubných buněk. Obzvláště u žen po menopauze snižuje konzumace lněných semínek riziko rakoviny prsu.

Ale nejenom ženám tato strava prospívá. Pokusy ukázaly, že semínka mohou ochránit muže před rakovinou prostaty.

6. Ryby

Studie prokázaly, že pravidelné požívání ryb snižuje riziko hned u několika druhů rakoviny, zejména těch, které ohrožují zažívací trakt.

Ryby jako losos a makrela jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky jsou užitečné z řady hledisek, a jedním z nich jsou protirakovinové vlastnosti. Pravidelná konzumace ryb bohatých na tyto tuky snižuje také riziko rakoviny prostaty a prsu.

7. Košťálová zelenina


Mezi košťálovou zeleninu se řadí zelenina se ztlustlou lodyhou – brokolice, zelí, kapusta, ředkvička, květák a další.

Tyto rostliny jsou bohaté na živiny, mají vysokou hladinu karotenoidu, folátu, minerálů a vitamínů, ale zřejmě nejdůležitější složkou je skupina chemických látek obsahujících síru. Ta dává košťálové zelenině její typickou výraznou chuť a pomáhá snižovat riziko rakoviny.

alexandr-podvalny-221880-unsplash

Výzkum košťálové zeleniny je rozsáhlý a objevil, že má charakteristiky, které působí proti rakovině prostaty, plic, prsu a kolorekta.

8. Hrozny

Hrozny a hroznová šťáva jsou bohaté na látku zvanou resveratrol, jež je dobře známá pro své antioxidační účinky. Rovněž se zjistilo, že resveratrol zpomaluje rozvoj rakoviny a dokonce redukuje velikost nádorů.

Většina potenciálních protirakovinných látek se u hroznů nachází v semínkách a slupce. Také produkty z hroznů jako rozinky nebo víno obsahují resveratrol, a jsou tudíž skvělými pomocníky při boji s karcinomy. 

9. Černá rýže

Černá rýže si vysloužila pověst super potraviny s protirakovinnými účinky poměrně nedávno. Černá rýže je plná vlákniny, jež je vhodná u kolorektální rakoviny.

Podobně jako dříve zmiňované bobulovité plody, i černá rýže překypuje antokyany, antioxidanty se silnými protinádorovými vlastnostmi. Antokyany konkrétně potlačují metastáze u specifických případů rakoviny prsu, jak zjistilo několik studií.

foodiesfeed.com indian-black-rice-dessert
Indický desert z černé rýže. (foodiesfeed.com)

10. Kurkuma

Kurkuma je příbuzná zázvoru a patří mezi nejoblíbenější koření asijské kuchyně. Neobejde se bez ní žádné kari. Hlavní složkou kurkumy je kurkumin, jehož účinky na rakovinu se extenzivně zkoumají.

Vícero studií prokázalo účinnost kurkuminu při ničení nádorových buněk, aniž by se poškodily ty zdravé. Zejména to platí u případů rakoviny jícnu.

taylor-kiser-361164-unsplash
Photo by Taylor Kiser on Unsplash

Další úžasnou vlastností kurkuminu, jak neustále potvrzují výzkumy, je, že jeho pravidelná konzumace během chemoterapie a další rakovinové léčby může dramaticky zvýšit účinnost léčby. Je to zejména díky jeho antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

11. Mrkev

Zdravotní účinky mrkve jsou takřka stejně známé jako její proslulá oranžová barva. Vysoký výskyt alfakarotenů a betakarotenů je nezbytný pro prevenci před zhoubnými buňkami i pro následnou léčbu.

Pravidelný příjem mrkve může zeslabit riziko rakoviny prostaty, žaludku a dokonce plic.

12. Listová zelenina
pak choi
Brukev čínská známá také jako ,,čínské zelí", bok choy, pak choi nebo pak čoj. (maxpixel.net)


Americký ústav pro výzkum rakoviny uvádí zelenou listovou zeleninu jako nepostradatelného spojence v boji se zhoubnými buňkami.


Tato zelenina je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit organismus před nádory. Každá z nich má své přednosti. Špenát je účinný proti rakovině pankreasu, brukev sítinovitá bojuje s rakovinou tlustého střeva a plic a brukev čínská (pak choi) je bohatým zdrojem selenu, který se považuje za nezbytnou látku pro prevenci rakoviny prsu, jícnu, žaludku, prostaty a plic.

13. Houby

Jedlé houby jsou často vychvalovány jako zázračná protirakovinná potravina. Toto tvrzení není jen tak vycucané z prstu.

Rozsáhlý výzkum potvrdil, že protinádorové a antimikrobiální účinky má přes dvacet různých druhů hub, které zároveň stimulují imunitní systém, aby zakročil proti rakovinovým buňkám. Obzvlášť houby reishi vykazují při léčbě rakoviny plic velmi dobrých účinků.

Ganoderma lucidum 01
Lesklokorka lesklá neboli reishi. (Foto: Eric Steinert - photo taken by Eric Steinert at Paussac, France, CC BY-SA 3.0)



Upozornění: Tento článek je pouze informativní a nelze ho brát jako náhradu za radu lékaře.


Redakční úprava a překlad z původního článku newyorských The Epoch Times: Ondřej Horecký

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.