Koncert: Hosprová a Varbanov - česká viola a bulharský klavír v Muzeu Bedřicha Smetany. (7. dubna 2019)
Koncert: Hosprová a Varbanov - česká viola a bulharský klavír v Muzeu Bedřicha Smetany. (7. dubna 2019)

Přední česká virtuoska na violu Jitka Hosprová připravuje koncert ve spolupráci s bulharským klavírním virtuosem Ivem Varbanovem. Diváci si budou moci jejich vystoupení vychutnat v překrásných prostorách pražského Muzea Bedřicha Smetany na Novotného lávce.

Koncert se koná v rámci festivalu Procházky uměním, který se zrodil jako nápad Jitky Hosprové pořádat hudební koncerty na zajímavých místech, která mohou divákům sloužit nejenom k poslechu vážné hudby, ale také jako výstavní prostory či zajímavé architektonické destinace.

Diváci si po koncertu budou moci prohlédnout výstavní prostory muzea a pokochat se pohledem na venkovní prostory z unikátního místa v těsné blízkosti Vltavy a Karlova mostu.

Vstupenky * (GoOut) 

Kdy:
7. dubna 2019, 19:00

Kde: Muzeum Bedřicha Smetany, Novotného lávka 1, Praha 1

Program:

  • Samuel Barber  – Excursions Op. 20  klavír solo

  • Miroslav Smolka – Mlha sklíčenosti viola solo

  • Vladigerov – Vardar Rhapsody Op. 16

  • Arvo Pärt   – Fratres   pro violu a klavír

  • Alexander. Khristianov  – Romance pro violu and klavír – ,,In memory on Boris Tchajkovsky“

  • Modest Petrovič Mussorgskij –  Obrázky z výstavy



Čtěte také:

Tajemství klasické hudby tkví v rozpoložení mysli, říká virtuoska Jitka Hosprová

České muzeum hudby rozezní světovou premiérou písňového cyklu umělci Hosprová, Viklický a Garajová

 
Budova muzea se řadí k nejkrásnějším novorenesančním stavbám v Praze. Nalézá se v sousedství Karlova mostu a náleží ke komplexu budov dřívějších Staroměstských mlýnů. Je odtud jedinečný pohled na řeku Vltavu a panorama Pražského hradu.
Muzeum Bedřicha Smetany - budova muzea se řadí k nejkrásnějším novorenesančním stavbám v Praze. Nalézá se v sousedství Karlova mostu a náleží ke komplexu budov dřívějších Staroměstských mlýnů. Je odtud jedinečný pohled na řeku Vltavu a panorama Pražského hradu. (nm.cz)

Mottem festivalu je prohlášení „Přežije-li kultura, přežije národ!“

Záměrem mezinárodního festivalu Procházky uměním je především vytvoření stabilního uměleckého zázemí pro potřeby moderního evropského kulturního člověka 21. století.

„Naším posláním je zpřístupnit klasickou hudbu širší veřejnosti a mládeži a šířit povědomí o její dostupnosti atraktivní formou, plně využít nové komunikační prostředky v rámci propagace a rozvinout potenciál vizuálního přenosu koncertů díky sociálním sítím. 

Přinášíme originální hudební dramaturgie, které posunují představy o klasické hudbě a podporují získání respektu festivalu v rámci domácího a Evropského kontextu. Usilujeme o vytvoření silného zázemí pro realizaci a tvoření uměleckých projektů,“ uvádějí stránky projektu.

Další koncerty:

Jitka Hosprová (viola) a Edita Keglerová (cembalo)

Jitka Hosprová (viola), Kateřina Englichová (harfa), Josef Vejvoda Trio (zpěv)

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.

Jitka Hosprová Kateřina Englichová a hosté mezzosopranistka Stanislava Jirků, fletnisté Jan Riedlbauch a Miroslav Matějka a viola. (Jitka Hosprová / Facebook)
Jitka Hosprová Kateřina Englichová a hosté mezzosopranistka Stanislava Jirků, fletnisté Jan Riedlbauch a Miroslav Matějka a viola. (Jitka Hosprová / Facebook)
,,Konzertantku “ W.A.Mozarta jsme si v pátek po dlouhé době s Mauriziem moc užili a nádherné prostředí Casina v Mariánských lázních dodalo této mimořádné skladbě fantastickou atmosféru. Děkujeme za pozvání ZSO a budeme se těšit na někdy příště! Přeji všem klidný nedělní večer. (Jitka Hosprová / Facebook)
„Konzertantku“ W.A.Mozarta jsme si v pátek po dlouhé době s Mauriziem moc užili a nádherné prostředí Casina v Mariánských lázních dodalo této mimořádné skladbě fantastickou atmosféru. Děkujeme za pozvání ZSO a budeme se těšit na někdy příště! Přeji všem klidný nedělní večer. (Jitka Hosprová / Facebook)
Milí přátelé, dnes jsme společně s Martinů Kvartetem natočili úžasnou skladbu Luboše Fišera ,,Sonáta pro violu a smyčcový kvartet “. Věřím, že bude již brzy k poslechu na vlnách Čro 3 Vltavy. Dílo se dařilo a nálada ve studiu byla vyborná! (Jitka Hosprová / Facebook)
Milí přátelé, dnes jsme společně s Martinů Kvartetem natočili úžasnou skladbu Luboše Fišera „Sonáta pro violu a smyčcový kvartet“. Věřím, že bude již brzy k poslechu na vlnách Čro 3 Vltavy. Dílo se dařilo a nálada ve studiu byla vyborná! (Jitka Hosprová / Facebook)