Zdraví
Velmi sladce vonící kůra je skořice. Pochází ze skořicovníků, stále zelených stromů, je silně aromatická. Po usušení tvoří kůra charakteristické tenké svitky, okraje se svinují dovnitř, takže vznikají jakési dvojruličky. Kromě mile sladké vůně je...
Den před návštěvou včelína nám pan včelař doporučil, abychom ten den nepoužili žádný parfém nebo deodorant. Dokonce jsme se den předtím ani neumývali mýdlem, ale pouze čistou vodou.Když jsme přicházeli, dostali jsme ještě jedno varování: „Pokud vás...
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil 19. listopadu, aby se geneticky upravený losos začal prodávat na pultech obchodů ve Spojených státech. Rychleji rostoucí verzi lososa vytvořila společnost AquaBounty, která dostala zelenou po dvaceti...
Pokud se zrovna chystáte posnídat nebo večeřet, dobrou chuť by vám mohla pokazit zpráva, že dovozové potraviny mohou mít příchuť ractopaminu nebo obsahovat GMO (geneticky modifikovaný organismus) a jiné látky, jež jsou v EU nepřípustné.

Bylinky v kuchyni - Dobromysl

Dnes mám pro vás tuto jemnou kytičku dobromyslu. Nemohla jsem odolat její jemné a jednoduché kráse, její barvě temně zelené až purpurové. A právě v této době je dobromysl ve svém plném květu. Krásně voní a svou vůní přiláká velké množství...

Bylinky v kuchyni – Šafrán (Crocus sativus)

Mám velmi ráda procházky pozdním létem, a když se louka zabarví fialovým nádechem, je to první známka, že se blíží podzim. Šafrán se nemá nikdy používat přímo do jídla, je lépe jej nejprve rozpustit v trošce horkého vývaru nebo ve vodě, a teprve...
Supervýživné houby LEM se často doporučuje lidem nakaženým HIV. Umí totiž zastavit množení viru, posílit imunitní buňky a ochránit játra. Tato polévka je skvělá na zahřátí, a proto se hodí pro chladné zimní dny.

Úl medu nepotí: Zajímavosti ze života včel

Když jsme šli na návštěvu ke včelaři podívat se na včelstvo zblízka, pan včelař úvodem upozornil: „Pokud vás píchne jedna včela, musíte odtud úplně odejít pryč! Ty ostatní se na vás vrhnou taky, cítí to žihadlo.“ Včely však byly hodné, nikoho...

Bylinky v kuchyni – Kopr

Kopr pochází z Dálného východu. Po staletí se pěstuje v Evropě, v severní a jižní Americe jako léčivá bylina. Nedaří se mu však v balkonových truhlících, protože je příliš velký. Lépe je mu na zahradě, kdy však vyžaduje vlhkou, těžkou a dobře...

Bylinky v kuchyni – Máta peprná

Tato bylinka určitě patří do zahrady, roste do výše 50–80 cm a je trvanlivá. Vzhledem k tomu, že se rozmnožuje jen výhonky kořenů, měli bychom si jednu rostlinku koupit u zahradníka. Mátu můžeme pěstovat za oknem v květináči nebo zasadit rovnou...