Zdraví

Bylinky v kuchyni: Pažitka

Pažitka pochází nejspíše z Itálie, je však známa již od středověku i na americkém a asijském kontinentě. Z této bylinky máme užitek po celý rok.Daří se jí v kořenáči na okně, ale i na balkoně a zahradě. Pažitka miluje slunce, vápenitou, kyprou a...
Na americkém trhu je tvrzení o kladných zdravotních účincích vzácné privilegium. Dokonce i u bylin a doplňků stravy, které používají miliony lidí k léčbě různých onemocnění, se musí dávat pozor, aby balení neuvádělo, že má produkt nějaké...

Testy loveckých salámů: 3 výrobky hrubě podváděly

Lovecké salámy mají u nás dlouhou tradici výroby a základní požadavky na jejich kvalitu stanovuje potravinová vyhláška. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 loveckých salámů z českých obchodů. Byly mezi nimi velké rozdíly – jak v...
Každý jsme zákazníkem, který určitě někdy zápasil s čitelností ve složení potravinového výrobku. Potíže nastaly, zejména pokud byl text v původním jazyce přelepen etiketou, která sice oznamovala složení výrobku v českém jazyce, ale bez použití lupy...
Časopis dTest otestoval zelené čaje prodávané v našich obchodech a přišel s neradostným zjištěním. Řada z nich obsahuje koktejl pesticidů, přičemž dva daleko přesáhly normy povolené Evropskou unií. Spotřebitelský časopis prověřil celkem 17 porcovaných...
Tiež ste zaradili do svojho jedálnička avokádo? Tento plod hruškovitého tvaru zaznamenal v poslednom období zvýšenú popularitu. Priaznivci zdravej stravy a rôznych diét ho odporúčajú vďaka jeho unikátnej kombinácii nenasýtených tukov a ďalších...
Přinášíme vám stručný přehled geneticky upravených plodin, kde se pěstují a s jakými se můžeme setkat u nás. V současnosti schválené a komerčně využívané typy geneticky upravených plodin: kukuřice – po sóji nejrozšířenější GM plodina...
Rakouští farmáři žádají Evropskou unii o zápis nového druhu mléka, tzv. senného mléka, mezi zaručené tradiční speciality. Senné mléko, jak název napovídá, má pocházet pouze od krav krmených tradičním způsobem, především trávou a senem, bez...
Největší množství zmrzliny, ať už kopečkové nebo točené, se u nás prodává v letním období. Lidé si v letním parnu rádi dopřávají chladivou sladkou pochoutku. K prodeji zmrzliny ovšem každoročně náleží také hygienické kontroly kvality.
K létu patří i zmrzlina. Ať už preferujete točenou nebo kopečkovou, ty tam jsou doby, kdy byla poctivá zmrzlina standardem. Čerstvé a přírodní ingredience byly vytlačeny levnými umělými náhražkami v podobě nejrůznějších ochucovadel, barviv,...