Conan Milner | 3. 11. 2013
Voliči v americkém státě Washington 5. listopadu rozhodnou, zda se zde jako v prvním státě USA bude od výrobců a prodejců vyžadovat povinné označování geneticky upravených surovin. Teprve nedávno vyšlo na veřejnost, které velké potravinářské firmy...
Conan Milner | 1. 11. 2013
Jakmile dostanou povolení, američtí vědci začnou s pokusy na posledním druhu GMO plodiny, pomerančích. Tato nová odrůda pomerančů navržená výzkumníky z Cornellovy univerzity se podobá ostatním rostlinám genetického inženýrství v tom, že si vytváří...
Epoch Times | 29. 10. 2013
Kolikrát se zastavíme, abychom se zamysleli, jak jídlo, které konzumujeme, roste? Z jaké rostliny asi pochází, jak se pěstuje, jak se zpracovává? Některé plodiny vás mohou překvapit. Přinášíme vám deset pro nás exotických plodin, jež rostou a plodí hm...
Čínští vědci tlačí vládu, aby jednala rychleji v průmyslovém využití geneticky modifikované rýže. Čínské ministerstvo zemědělství v poslední době financovalo řadu pokusů s GMO – krmení opic a prasat transgenní rýží nebo veřejné ochutnávky...
Ondřej Horecký | 21. 10. 2013
Biozemědělcům konkurují dovozy i běžné regionální produkty.Pomalu a nesměle se naši ekofarmáři začínají prosazovat i v obchodních sítích. Často však nedokáží uspokojit poptávku a prohrávají se zahraničními biopotravinami. Teď jim navíc začínají...
Ondřej Horecký | 9. 10. 2013
„To se mi ještě nikdy nestalo, a to už mám přes osmdesát," stěžuje si paní Ludmila na nedávný nákup fazolí. Když za týden luštěniny dovezené z Číny rozbalila, byly prolezlé hmyzem. Sehnat kvalitní fazole dnes zkrátka není jednoduché a výběr je...
Ondřej Horecký | 1. 10. 2013
Biopotraviny by měly být zdravější, bezpečnější a ekologičtější. Je tomu ale vždy tak? To, co zjistil jeden americký profesor čínského původu a další výzkumníci, značně snižuje důvěryhodnost čínských potravin, a nejenom těch bio.
...
Ondřej Horecký | 27. 9. 2013
Podvody v potravinářství jsou na vzestupu. U nás i v zahraničí. Důvod? Zpravidla touha po rychlejším zbohatnutí. Které položky se falšují nejvíc? Nejčastější obětí jsou tekuté a sypké potraviny a výrobky skládající se ze směsi surovin.
Ondřej Horecký | 20. 9. 2013
Přes dvacet tun falešného hovězího zabavily čínské úřady minulý týden v Sianu v provincii Ša-an-si. Podvodníci maso vyráběli z levnějšího vepřového.
Vepřové maso bylo ošetřeno průmyslovou solí a parafínovým voskem, aby vypadalo jako hovězí,...