Cinske speciality, badyan, koreni peti vuni, speciality cinske kuchyne, cinska kuchyne
Badyán: V čínské kuchyni se směs „koření pěti vůní“ používá na drůbež, hovězí maso, vepřové maso a zeleninu. Pokrmy jsou nejen jemnější, ale i stravitelnější. (wrw/www.pixelio.de)

Venku je nevlídně a chladno a návštěva na našem prahu setřásá s ulehčením z kabátu sychravé počasí. My, chytří a nápadití hostitelé, mezitím snášíme na stůl čaje, punče i pečivo s přísadou badyánu (Illicium verum).

Badyáník patří botanicky k magnoliím, pochází z Číny a Vietnamu a jeho plody s velkou oblibou používá asijská kuchyně. Badyán je obsažen jak v čínské směsi „patera koření“ Wu Xiang Fen, tak i v některých indických kari směsích. Jeho aroma se dá přirovnat k u nás známému anýzu, ale má širší chuťové spektrum, chutná po likéru a trochu jako lékořice.

Charakterizuje ho určitá nakyslá ostrost. Jestliže chceme badyánem kořenit, doporučuje se dát jeden kus vcelku do jednoho pokrmu už při vaření, dušení nebo smažení. Jeho hřejivý nádech vynikne dobře ve švestkovém kompotu nebo u hrušek, vařených ve víně.

Badyán, jakož i směs Wu Xiang Fen, můžeme přidávat do omáček nebo k různým druhům zeleniny. V některých oblastech se podává ke kuřecímu a vepřovému masu, v jiných spíše k hovězímu. Jeho povzbuzující účinky na zažívání přijdou vhod zejména u masových, luštěninových a zelných pokrmů. Využívá se nejenom v přírodní medicíně, kde se uplatňuje při onemocnění dýchacích cest a potížích při zažívání. Z jedné z kyselin badyánu se získává účinná složka léku proti chřipce Tamiflu.

Ovšem pozor, nezpracovávejte badyán, použitý při aranžování květin a do vonných bylinných směsí, může jít o nepoživatelné plody japonského badyáníku (Illicium anisatum).

Mramorová vejce

Cinske speciality, mramorovana vejce, Cha Ye Dan, speciality cinske kuchyne, cinska kuchyne
Mramorovaná vejce, v mandarínštině Cha Ye Dan, jsou lehkým a stravitelným jídlem z Asie. (thegarethwiscombe/www.flickr.com)

Mramorová nebo také čajová vejce se připraví jednoduše, zvládnou je hravě i začátečníci. Jako rychlé a zdravé jídlo jsou mramorová vejce na Taiwanu stálým sortimentem menších obchůdků s potravinami. Čínská čajová vejce, která se několik hodin marinují v kořeněném vývaru, se dají přirovnat k nám známým vařeným vejcím, naloženým ve slaném roztoku, čínská jsou ale ještě chutnější a stravitelnější. Můžete je dekorativně nakrájet na salát, vyrobit z nich chutnou vajíčkovou pomazánku nebo je prostě jen oloupat a sníst.

Potřebujete:

  • černý čaj v pytlíku,
  • skořicovou tyčinku,
  • 2-3 kusy badyánu,
  • 5 polévkových lžic sójové omáčky,
  • 1-3 čajových lžiček soli.

Máte-li pouze práškovou skořici, tak v ní obalte čajový pytlík.

Vezměte  6-10 vajec a vařte je, až jsou středně tvrdá. Pak je vyndejte z vodní lázně a prudce ochlaďte. Polévkovou lžicí kolem dokola jemně naklepněte skořápku. Dávejte pozor, abyste skořápku úplně nerozbili a aby se z ní nic neodlomilo. Přiveďte čerstvou vodu do varu a vložte do ní černý čaj, skořicovou tyčinku, badyáník, sójovou omáčku a sůl. Vejce ponořte do vývaru a pak je nechte jednou projít varem, asi hodinu je lehce vařte a celý jeden den nechte marinovat ve vývaru. Skrz praskliny ve skořápce marinuje slano-kořeněný vývar vejce, čímž vzniká půvabné mramorování.

V jiné variantě můžete k marinování použít zelený čaj, musíte ale počítat s tím, že vejce mohou jeho vlivem více či méně zhořknout. Ovocné příchutí dosáhnete, když do vody přidáte proužek sušené kůry z mandarinky. Jemné pepřové chuti zase docílíte, když nejdříve v hrnci opražíte jednu čajovou lžíci sečuánských pepřových zrnek a ty pak přidáte do vody. Těm, kteří snadno prochladnou, se doporučuje vývar obohatit o kousek zázvoru velikosti palce. Podle chuti můžete dobu varu a množství koření obměňovat tak, že nejdříve vejce vaříte (libovolnou dobu) a pak je několik dní marinujete, než se zaromatizuje i žloutek.

 

Související recepty:

Recepty: Jak jsem potkal Číňany - část 1.

Recepty: Jak jsem potkal Číňany - část 2.

Recepty: Jak jsem potkal Číňany - část 3.

Ryba na páře po čínsku

Lilek po asijsku

 

VŠECHNY RECEPTY