Chorizo (čti čorízo; někdy také čorízu) je španělská pikantní klobáska, zpravidla uzená, vyskytující se v mnoha variantách. My ovšem nebudeme připravovat klobásu, ale karbanátky, i když postup je stejný.
Toto jídlo je obzvlášť delikatesní a pro milovníky masa neodolatelné. Může za to koření – uzená paprika a fenykl, které dodají masu pikantní a kořeněnou chuť. Příprava je snadná a rychlá, největší problém bude asi vydržet, než se směs uleží a vy se budete moci vrhnout na smažení a následné hody.
Čas přípravy: 10 min. + uležení
Co budete potřebovat:
- 750 g mletého vepřového
- 1 lžíce sladké uzené papriky
- 2 lžičky pálivé papriky
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 1 lžíce soli
- 1 a půl lžíce fenyklu
- čtvrt lžíce cayenského pepře (čili)
- 50 ml červeného vína
- čerstvě rozdrcený černý pepř (může být i z mlýnku)
Nejdřív lehce osmahněte fenyklová semínka. Pak je spolu se všemi ostatními ingrediencemi přidejte do mísy a rukama masitou směs pečlivě promíchejte.
Na pánvičce rozehřejte olej. Vytvarujte ze směsi menší placičku a osmahněte ji pár minut z obou stran na pánvici, aby byla propečená i ve středu.
Výsledek ochutnejte a v případě potřeby dochuťte směs v míse. Nepřehánějte to s kořením, protože chutě se zvýrazní časem, jak se směs uleží. Zakryjte směs a nechte uležet v lednici minimálně 24 hodin. Poté si můžete karbanátky udělat kdykoliv a to až do jednoho týdne od přípravy.
Podává se s bramborem nebo jinou přílohou. Úžasné jsou i s chlebem.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší chuti dosáhnete. Nejlepší paprika pochází ze Španělska. Mně se podařilo sehnal lahodně vonící uzenou mletou papriku nejvyšší kvality v jedné španělské restauraci v Londýně, ale k dostání je i na českém internetu. Maso si nechte namlet čerstvé u vyhlášeného řezníka, který dbá na kvalitu (vyhněte se velkým řetězcům).
Gazpacho – oblíbená španělská polévka
Grilovaná žebírka jsou non plus ultra
Mangový salát na thajský způsob