Chorizo karbanátky s oblohou a chlebem. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Chorizo karbanátky s oblohou a chlebem. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Chorizo (čti čorízo; někdy také čorízu) je španělská pikantní klobáska, zpravidla uzená, vyskytující se v mnoha variantách. My ovšem nebudeme připravovat klobásu, ale karbanátky, i když postup je stejný.

Toto jídlo je obzvlášť delikatesní a pro milovníky masa neodolatelné. Může za to koření – uzená paprika a fenykl, které dodají masu pikantní a kořeněnou chuť.  Příprava je snadná a rychlá, největší problém bude asi vydržet, než se směs uleží a vy se budete moci vrhnout na smažení a následné hody.

 

Čas přípravy: 10 min. + uležení

 

Co budete potřebovat:

  • 750 g mletého vepřového
  • 1 lžíce sladké uzené papriky
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 lžíce soli
  • 1 a půl lžíce fenyklu
  • čtvrt lžíce cayenského pepře (čili)
  • 50 ml červeného vína
  • čerstvě rozdrcený černý pepř (může být i z mlýnku)

Nejdřív lehce osmahněte fenyklová semínka. Pak je spolu se všemi ostatními ingrediencemi přidejte do mísy a rukama masitou směs pečlivě promíchejte.

Na pánvičce rozehřejte olej. Vytvarujte ze směsi menší placičku a osmahněte ji pár minut z obou stran na pánvici, aby byla propečená i ve středu.

Výsledek ochutnejte a v případě potřeby dochuťte směs v míse. Nepřehánějte to s kořením, protože chutě se zvýrazní časem, jak se směs uleží. Zakryjte směs a nechte uležet v lednici minimálně 24 hodin. Poté si můžete karbanátky udělat kdykoliv a to až do jednoho týdne od přípravy.

Podává se s bramborem nebo jinou přílohou. Úžasné jsou i s chlebem.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Tipy:

Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší chuti dosáhnete. Nejlepší paprika pochází ze Španělska. Mně se podařilo sehnal lahodně vonící uzenou mletou papriku nejvyšší kvality v jedné španělské restauraci v Londýně, ale k dostání je i na českém internetu. Maso si nechte namlet čerstvé u vyhlášeného řezníka, který dbá na kvalitu (vyhněte se velkým řetězcům).

Nezapomeňte přikusovat štědré množství zeleniny – salátu, okurku, rajčata aj., abyste vyvážili tento vynikající, leč tučný pokrm i něčím zdravým.
 
Vynikající jsou karbanátky s tzatziki.
 
 
Vyzkoušejte také:

Tzatziki

Gazpacho – oblíbená španělská polévka

Letní rýžový salát

Grilovaná žebírka jsou non plus ultra

Mangový salát na thajský způsob

Francouzský salát s dresinkem

 

VŠECHNY RECEPTY