20091021-recepty-franc-salat
Francouzský salát s dresinkem (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Tento recept má dvě části – salát a dresink. Nemusíte se ale bát, i tentokrát to bude rychlé. I když ve Francii byste se pravděpodobně setkali v salátu i s vařeným bramborem nebo artyčokem, my jsme tyto ingredience v receptu vynechali.

 


Čas přípravy: 20 – 30 minut

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

na jednu mísu salátu

  • 2 střední mrkve
  • čtvrt brokolice
  • větší hrst mražených fazolových lusků
  • čtvrt okurky
  • 2 rajčata
  • 3 žampiony
  • půl hlávkového salátu (nebo ledového či kombinaci)
  • ½ žluté papriky
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 3 lžíce oliv

Nakrájejte mrkev na pásky a dejte ji vařit ve vodě nebo páře. Mezitím nakrájejte brokolici na růžičky a společně s lusky ji přidejte k mrkvi. Dejte pozor, ať není zelenina moc měkká (mělo by stačit pár minut).

Mezitím si roztrhejte listy salátu do mísy, přidejte okurek, rajčata, vejce a žlutou papriku, nakrájené na větší kusy. Přidejte olivy a na pásky nakrájené - syrové! - žampiony.

Uvařenou brokolici, mrkev a lusky nechte vychladnout a pak je vhoďte do mísy také.

Mezitím co nám chladne výše uvedená zelenina, uděláme si francouzský dresink.

 

Co budete potřebovat:

  • šťávu z půl citronu
  • 5 lžící vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ¼ lžíce medu
  • 1 lžičku (vinného) octa
  • 1 lžičku francouzké hrubozrnné hořčice
  • 1 lžičku provensálského koření

Všechny ingredience smíchejte v hrnku, ochutnejte a popřípadě doslaďte/dokyselte dle vaší chuti. Polovinou dresinku polijte salát v míse (i s přidanou vychladlou zeleninou), pečlivě promíchejte, zalijte zbytkem dresinku a zamíchejte. Co nezkonzumujete, může zůstat v ledničce, kde salát vydrží bez problémů i několik dnů.

Přejeme dobrou chuť.

 


Podobné recepty:

Famózní francouzská cibulačka

Letní tuňákový salát

Salát se zelím a pomerančem

Mangový salát na thajský způsob

Chlazená okurková polévka

 

VŠECHNY RECEPTY