Zázvorové koláčky ze špaldy. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Zázvorové koláčky ze špaldy. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Pomalu se nám blíží Vánoce a možná přemýšlíte, jaké nové vánoční cukroví letos zkusíte upéct. Naštěstí už nemusíte hledat dále, máme pro vás kulinářský skvost v podobě zázvorových koláčků ze špaldové mouky, které bude milovat každý. Navíc je to recept extra rychlý a snadný.

Tyto zázvorové koláčky mají čerstvé křupavý okraj a měkký střed. Špalda dodává koláčkům ořechovou chuť. Koláčky lze uskladnit v uzavřené nádobě, kde dlouho vydrží. Otázka je, jestli to vydržíte vy .....


Příprava: 10 min.

Pečení: 7 min.

 

Co budete potřebovat:

na cca 25 koláčků

  • 50g másla
  • 50g zázvorového sirupu (popř. medu)
  • 50g zavařeného zázvoru, nakrájeného na kousky velikosti hrášku
  • 50g cukru moučky
  • 50g světlého třtinového cukru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 žloutek
  • 150g špaldové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody (nebo kypřícího prášku)

Rozehřejte troubu na 180º C. Mezitím v hrnci rozehřejte máslo, sirup (med) a nakrájený zázvor. Když je máslo roztopené, přidejte oba cukry a žloutek, poté přidejte mouku, mletý zázvor a sodu. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké těsto.

Na plech položte pečící papír a naneste na něj čajovou lžičkou těsto, vytvářejíc malé placičky, rozložené zhruba 6 cm od sebe (při pečení se roztáhnou).  Když se vám bude lžička lepit, namočte si ji do vody.

Dejte do trouby a pečte 7 minut, dokud nejsou okraje dozlatova. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout, do té doby než  půjdou z plechu sundat bez rozlomení. Zopakujte kladení placiček s druhou várkou, popř. dejte do trouby druhý plech.


Tipy:

Co je to špalda si můžete přečíst zde. Špaldovou mouku dostanete skoro v každém větším supermarketu.

Zavařený zázvor lze koupit v asijských obchodech nebo si jej můžete udělat sami, není to složité a recept najdete zde.

 

Zkuste také:

Zavařený zázvor

Zázvorový džus

Mrkvová polévka se zázvorem

Banánová buchta s ořechy

Medové nebo javorové ricottové koláčky

 

VŠECHNY RECEPTY