Ať už na vánoční stůl nebo jen na všední večeři má tento způsob úpravy ryby mimořádně chutný výsledek.
Příprava: 7 min.
Pečení: 10-12 min.
Co budete potřebovat:
(na 2 porce)
- 250 g filet z tresky nebo jiné bílé ryby
- mořská sůl (popř. obyčejná)
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, rozdrceného
- 2 stonky jemně nakrájené jarní zelené cibulky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce olivového oleje
Protože mám doma hrnec na rýži s napařovacím nástavcem na zeleninu, použil jsem ten, vy ale můžete použít jinou obdobu vaření na páře.
Utrhněte si větší kus alobalu a přehněte jej nadvakrát. Okraje zahněte nahoru, čímž vytvoříte provizorní žáruvzdornou „misku.” (Také lze použít zapékací formu apod.) Filety osušte papírovým ubrouskem a jemně z obou stran posolte. Dejte je do alobalové misky a posypte rozdrceným zázvorem.
Misku dejte do parního hrnce s několika centimetry vody, ale tak, aby zůstalo pár dírek nebo prostor v nástavci volný pro únik páry nahoru. Hrnec zapněte a přikryjte pokličkou. Stoupající pára bude z pokličky kapat na rybu.
Nechte rybu vařit v páře 10 až 12 minu a mezitím rozpalte na malé pánvičce olej se sojovkou, dokud jemně neprská. Vypněte napařovací hrnec, rybu přeneste na talíře, posypejte zelenou jarní cibulkou a polejte rozpáleným olejem a sojovkou z pánve.
Podávejte s libovolnou přílohou, doporučuji brambor na páře, který je zdravý a rychlý.
Přejeme vám dobrou chuť!
Tipy:
Pokud seženete v obchodě čerstvý koriandr, přidejte pár větviček na rybu pro dochucení a větší kulinářský zážitek. Koriandr a jiné bylinky mívají ve větších supermarketech v květináčcích.
Čtěte také:
Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem
Jak jsem potkal Číňany (s receptem)
Čínské speciality - badyán a mramorovaná vejce
Zapékaná ryba s bramborovou kaší (fish pie)
8 nejoblíbenějších čínských jídel