Stonky Rebarbory (jem/flickr.com)
Stonky Rebarbory (jem/flickr.com)

Londýn ― Drobenkový koláč s rebarborou by mohl být klíčem k novým, méně toxickým lékům proti rakovině, domnívají se britští výzkumníci.

Vědci z Sheffield Hallam University a Skotského institutu výzkumu zemědělských plodin objevili, že v britské rebarboře zahradní se po dvacetiminutovém pečení zvýší hladina určitých protirakovinných látek, takzvaných polyfenolů. Tyto látky mají antioxidační vlastnosti, o nichž bylo prokázáno, že zabíjí nebo zabraňují růstu rakovinných buněk.

Léčivá orientální rebarbora je již dlouho známá svým příznivým vlivem na zdraví a v čínském lékařství se používá po tisíce let. Britskou zahradní rebarboru ale badatelé studovali poprvé – konkrétně odrůdu z jižního Yorkshiru.

Poté, co výzkumníci v syrové rostlině nalezli více než 40 různých polyfenolů, začali zkoumat účinky jednotlivých metod a délky vaření na chemické složení rebarbory.

Rebarborový koláč (jem/flickr.com)
Rebarborový koláč (jem/flickr.com)

Badatelé doufají, že výsledky studie, publikované 15. března v časopise Food Science, použijí při výzkumu účinků polyfenolů v rebarboře na chemoterapii při leukémii.

„Náš výzkum prokázal, že britská rebarbora je potencionálním zdrojem farmakologických činidel, které by se mohly využít při vývoji nových protirakovinných léčiv,“ uvedl Dr. Nikki Jordan-Mahy z Biomedikálního výzkumného centra při Sheffield Hallam University v tiskovém prohlášení.

„Současná léčba nefunguje na všechny typy rakoviny a často se vůči nim objevuje nesnášenlivost. Rakovina postihne jednoho ze tří Britů, takže je velmi důležité objevovat neotřelá, méně toxická léčiva, která dokáží překonat bariéru nesnášenlivosti.“

Article in English