Thajské zelené kari s jasmínovou rýží
K thajskému kari se podává jasmínová rýže, která se servíruje zvlášť. (Velká Epocha)

Co je pro Čechy svíčková, to je pro Thajce zelené kari. S masem i bez masa, chutná vždy a všem, jen to nesmíte přehnat s ostrostí. Tohle je jedno z klasik mé domácí kuchyně, jídlo, ke kterému se pravidelně a s vděkem vracíme.

Thajské kari bude vždy ostré, bez toho by to nebylo kari, jen musíte dát pozor, ať to napoprvé nepřeženete. Než začnete vařit, sežeňte si ve větším supermarketu zelenou kari pastu z Thajska (viz obrázek), a limetkové listy (kaffir lime leaves), které jsou také snadno k dostání ve větších supermarketech, popř. i rybí omáčku (fish sauce), ale tu lze nahradit solí.


Příprava: cca 7 min.

Vaření: cca 15 min.

 

Co budete potřebovat

(porce pro 2 osoby)

  • 100g tofu
  • 200g zeleniny nakrájené na větší kousky (lze použít lilek, mrkev, paprika, hrášek, brokolice, apod.)
  • 1- 2 lžíce zelené kari pasty (viz foto)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 plechovka (400g) kokosového mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 lžíce rybí omáčky (popř. cca půl lžíce soli)
  • 4 limetkové listy
  • 8 listů thajské bazalky (odlišná od obyčejné bazalky, lze vynechat)
  • 1 malá červená čili paprička bez zrnek (slabší povahy vynechají)


Do hrnce nalijte olej a dvě lžíce kokosového mléka a vařte za občasného míchání na mírném ohni, dokud se olej neoddělí od mléka. Pak přidejte kari pastu (kdo neví, do čeho jde, postačí jen jedna lžíce) a promíchejte, dokud neucítíte výraznou vůni čili.

Přidejte tvrdou zeleninu nebo tu, co se vaří déle (např. mrkev nebo lilek), cukr a rybí omáčku (sůl) a dobře promíchejte, v případě potřeby přidejte lžíci nebo dvě mléka. Smažte, až je zelenina udělaná do poloměkka.

Vylijte do hrnce zbytek kokosového mléka a přidejte zbylou zeleninu. Pokud je třeba, můžete přidat i trochu vody. Zvyšte plamen a vařte, dokud není zelenina hotová (cca 5 min). Odstavte od plotny, přihoďte limetkové a bazalkové listy a servírujte.

Kari se tradičně podává s thajskou jasmínovou rýží, ale odděleně. Host si na rýži přidává kari po troškách, jak uzná za vhodné. Nezapomeňte si k jídlu přibrat kapesník. 

Přejeme dobrou chuť!

Zelená kari pasta z Thajska
K výrobě pokrmu lze použít kteroukoliv zelenou kari pastu z Thajska, např. tuto na obrázku. (Velká Epocha)

Tipy:


Zelená kari pasta vám vydrží v ledničce dlouho, takže ji můžete bez obav používat vícekrát. Nemusí jít o tu na obrázku, ale určitě by měla pocházet z Thajska.

Vynikající je kari i s masem, většinou kuřecím, které osmahnete společně s tvrdou zeleninou.

Díky pikantní chuti čili papriček je thajské kari dobré jako prevence nachlazení. Pokud to přeženete s ostrostí, můžete ji zmírnit v procesu vaření cukrem (a vyvážit limetkovou šťávou) anebo při jídle mlékem.

 

Související recepty:

Mangový salát na thajský způsob

Voňavý rýžový pudink - thajský recept

Hovězí po thajsku

Kokosové kuře

Libanonské kari s lilkem a cuketou

 

VŠECHNY RECEPTY