Osvěžující rýžový salát
Rýžový salát je vhodným pokrmem pro horké letní dny. Je snadný, chutný a zdravý (Ondřej Horecký)

Chutný rýžový salát vhodný (nejenom) pro horké letní dny, kdy přide vhod studená lehká strava. Také jej můžete servírovat k vašemu grilovanému masu. Do salátu můžete přidat v podstatě jakoukoliv zeleninu podle vaší chuti nebo obsahu ledničky, takže variant je ohromné množství.

Když si navaříte rýže víc a necháte si ji v lednici několik dnů, můžete si každé ráno připravit jiný druh salátu podle dostupných ingrediencí. Salát chutná dobře také s hnědou rýží.

 

Co budete potřebovat

(porce pro 2 osoby)

  • 120 g dlouhozrnné rýže
  • ½ červené papriky
  • ½ žluté papriky
  • 1 větší rajče
  • 5 cm okurky
  • 2 jarní cibulky
  • ½ řapíku celeru
  • 5 černých oliv
  • 2 menší žampiony
  • menší hrst čerstvé bazalky (popř. petržele nebo máty)
  • sůl
  • čerstvý pepř z mlýnku

Rýži uvařte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout.

Opláchněte zeleninu a nakrájejte ji na maličké kousky. To samé udělejte s bazalkou. Vše vložte do mísy společně s vychladlou rýží. Dobře promíchejte a dochuťte pepřem a solí podle vlastních preferencí.

Pokud se vám bude salát zdát suchý, přimýchejte do něj jogurt nebo pokapejte dresinkem, případně citronovou šťávou nebo zkuste přidat sojovku či balsamico ocet.

Přejeme dobrou chuť!


Přečtěte si také:

Jak správně uvařit rýži

Letní tuňákový salát

Francouzský salát s dresinkem

Voňavý rýžový pudink - thajský recept

Okurkové džusy

 

VŠECHNY RECEPTY