Zapékaná ryba s bramborovou kaší
Zapékaná ryba s bramborovou kaší je chutné a vydatné jídlo vhodné na větší sváteční obědy (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
 
Skvělý a chutný recept z Anglie. Angličané z nějakého důvodu preferují maso s kaší zapéct, místo aby je jedli odděleně jako jiné národy. Říkají tomu pie (čti páj) a jsou různé druhy, ať už je to cottage pie (s mletým hovězím), fish pie (s rybou) nebo sheperd's pie (s mletým hovězím nebo jehněčím).
 
Všechny tyto „zapékačky" jsou podobné a s neskutečným množstvím obměn. I když jsou vlastně způsobem, jak se zbavit zbytků, výsledkem je pokrm hodně dobrý a sytý, vhodný na velké sváteční obědy.
 
 
Příprava: 25 min.
Pečení: 25 min.
 
 

Co budete potřebovat:

(porce pro 3 - 4 osoby)
 
  • 400 ml mléka
  • 400 g rybích filet bez kosti (tolstolobik, treska aj.)
  • 50 g tučného eidamu (45%) nebo čedaru
  • 30 g másla
  • ½ pórku, nakrájeného na pásky
  • 1 ½ lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce celozrnné hořčice
  • 1 větší rajče
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl
 
Na kaši:
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na větší kousky
  • 20 g másla
  • 50 ml mléka
  • 30 g sýra (eidam, čedar, gouda aj.)
  • 2 lžíce strouhanky (lze vynechat)
 
Uvařte si do měkka brambory (také je můžete udělat v páře). To potrvá asi 20 min. Mezitím si uvaříme rybu. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte mléko, bobkový list a asi 3 špetky čerstvě pomletého pepře. Pak přidejte rybu a vařte na mírném ohni 10 minut. Osolte.
 
Přichystejte si menší zapékací formu. Do ní přesuňte hotovou rybu. Mléko slijte do odměrky.
 
Pánev opláchněte a dejte zpět na plotnu. Roztopte máslo a osmahněte na něm asi 5 min. nakrájený pórek. Nezapomeňte míchat. Přidejte mouku a za stálého míchání smažte 2 minuty. Pak přidejte hořčici a promíchejte. Přilijte 250 ml odstaveného mléka. Míchejte, dokud se nevytvoří omáčka (pár minut). Odstavte z plotny a přihoďte sýr. Řádně promíchejte, až je sýr roztopený. Ochutnejte, dosolte a pak omáčkou zalijte rybu.
 
Zapněte si troubu na 180oC. Nakrájejte si rajče na pásky a ty rozložte na omáčku. Až jsou měkké brambory, slijte vodu, přidejte k nim máslo a mléko a rozmačkejte je na kaši. Kaši nandejte lžící do zapékací formy a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Posypte zbytkem sýra, popř. strouhankou a dejte zapéci do trouby na 20 minut nebo dokud nejsou brambory mírně dozlatova.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Tipy:
 
Část ryb můžete nahradit i různými mořskými potvůrkami (oliheň, kalamari, krevety apod.). Lze i míchat různé druhy ryb. Fish pie je vlastně velmi chutný způsob, jak se zbavit zbytků ryb.
 
Než pórek nakrájíte, rozřízněte ho podélně do poloviny a pak propláchněte. Daleko líp ho tak zbavíte nečistot.
 
Hotové jídlo nebo jeho část lze zmrazit a mít tak v záloze rychlou večeři.
 

Podobné recepty:

Ryba na páře po čínsku

Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem

Zapékané hovězí s bramborovou kaší (cottage pie)

Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou

Zapékané brambory v křenové omáčce

Zapékané hřiby s bramborovou kaší

 

VŠECHNY RECEPTY