Lilek s rajčaty je tradiční italská kombinace, v tomto receptu doplněná nezbytnými italskými sýry - mozzarellou a parmezánem (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Lilek s rajčaty je tradiční italská kombinace, v tomto receptu doplněná
nezbytnými italskými sýry - mozzarellou a parmezánem (Ondřej Horecký/Velká
Epocha)
Nádherný italský recept s nepřekonatelnou chutí.
 

Příprava: 20 min.

Pečení: 25-35 min.


Co budete potřebovat:

(na 3 – 4 porce)

  • 1 velký nebo dva menší lilky (asi 500 g)
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 1 lžíci oregana
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrceného
  • olivový olej
  • 1 – 2 mozzarelly, nakrájené na pásky
  • 3 lžíce parmezánu, čerstvě nastrouhaného

Lilku odkrojte oba konce (stačí 1-2 cm) a nakrájejte ho na 1 cm plátky nebo kolečka (plátky krájené podélně budou větší a proto s nimi bude menší práce při smažení) a odložte stranou.

Ve dvou lžících oleje osmahněte česnek a cibulku, dokud nezesklovatí. Pak vmíchejte rajčata, oregano a protlak. Osolte. Pár minut prohřejte a odstavte.

Na velké pánvi si rozehřejte olej a osmahněte plátky lilků z obou stran, dokud nejsou dozlatova a úplně měkké. Jestli je třeba, přidejte olej. Hotové lilky odložte na talíř.

Postup kladení vrstev. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Postup kladení vrstev. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Zapněte si troubu na 190 stupňů. Vyskládejte dno středně velké zapékací formy vrstvou lilkových plátků. Na ně dejte polovinu rajčatové směsi. Na ni položte zbylé plátky lilků, aby pokryly celou plochu. Naneste zbytek rajčatové směsi. Na ni vyskládejte plátky mozzarelly a posypte parmezánem.

Pečte v předehřáté troubě asi 25 – 35 minut nebo dokud není sýr upečený dozlatova.

Přejeme dobrou chuť!


Tipy:
Pokud si nakrájený lilek (platí i pro ostatní recepty) nasolíte a necháte asi 20 minut odležet, zbavíte ho jemné hořkosti, kterou tato zelenina má, a navíc lilek nenasaje tolik oleje při smažení.
 
 
Podobné recepty: