Jehneci
Skopové podle tureckého receptu je voňavou dobroutkou rozplývající se v puse (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
 
Vždy, když si v Londýně zajdu do turecké restaurace, dávám si právě toto jedinečné jídlo. Tradičně servírované s rýží, jogurtem, salátem a tureckým chlebem (obrovská placka rozstřihaná na kousky), tento pokrm vás zasytí na dlouhé a dlouhé hodiny.
 
Koření dodá ingrediencím skvělou chuť a vůni a pomalé dušení na nízkou teplotu zajistí, že se vám bude maso rozpadávat na jazyku.
 
U nás se skopové nebo jehněčí maso tak nepoužívá, jako ve Středozemí či jiných částech světa a spousta lidí má vůči němu averzi. Tvrdí, že divně smrdí a chutná, ale je to spíš otázka zvyku, názoru a úpravy.
 
Tento recept je velice jednoduchý a nevyžaduje od vás hodně práce, jen se dlouho vaří. U toho ovšem stát nemusíte.
 
 
Příprava: do 15 min.
 
Vaření: cca 2 hodiny
 
 

Co budete potřebovat:

(pro 4 - 6 osob)
 
  • ¾ kg skopového (nebo hovězího), nakrájeného na cca 2 - 3cm kousky
  • 1 středně velký lilek, nakrájený na kousky (i se slupkou)
  • 1 velkou zelenou papriku, nakrájenou na kousky
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 3 stroužky česneku, drceného
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 300 ml zeleninového (hovězího) vývaru
  • 4 hřebíčky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • ¼ lžičky kayenského pepře (nebo čili)
  • 2 bobkové listy (lze vynechat)
  • šťáva z poloviny citronu (lze vynechat)
  • sůl
  • pepř
  • olej
 
Ve větším hrnci rozpalte olej. Vhoďte maso a osmahněte ze všech stran. Přidejte cibuli a česnek a smažte na středním ohni, dokud není cibulka měkká.
 
Přidejte všechny další ingredience kromě papriky a lilku. Promíchejte a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu na minimum (stupeň 1 nebo 2) a nechte vše dusit jednu hodinu.
 
Přidejte lilek, promíchejte, dosolte a dopepřete a vařte dalších 20 minut. Přidejte papriku, promíchejte. Duste, dokud není maso měkkoučké (přibližně dalších 40 minut).
 
Tradičně se tento pokrm podává s rýží, jogurtem (smíchaným s čerstvou nakrájenou mátou), salátem a tureckým chlebem (lze nahradit pitou).
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Tipy:
V létě můžete použít rajčata čerstvá a zralá v počtu 3 - 4.
 
Zeleninu můžete použít i jinou, podle toho, co máte zrovna po ruce, i když lilek je většinou vždy přítomen.
 
Jehněčí lze nahradit hovězím.
 
Pokud používáte obyčejný čili prášek, můžete bez obav použít i větší dávku. S kayenským pepřem opatrně, je daleko silnější, než obyčejné čili!
 
Pokrm je vhodný k zamrazení.
 
 
Vyzkoušejte také:

Hovězí po thajsku

Řecký hovězí guláš

Fazolový guláš

Špenátová buchta

Zapékané brambory s česnekem a sýrem

 

VŠECHNY RECEPTY