Vždy, když si v Londýně zajdu do turecké restaurace, dávám si právě toto jedinečné jídlo. Tradičně servírované s rýží, jogurtem, salátem a tureckým chlebem (obrovská placka rozstřihaná na kousky), tento pokrm vás zasytí na dlouhé a dlouhé hodiny.
Koření dodá ingrediencím skvělou chuť a vůni a pomalé dušení na nízkou teplotu zajistí, že se vám bude maso rozpadávat na jazyku.
U nás se skopové nebo jehněčí maso tak nepoužívá, jako ve Středozemí či jiných částech světa a spousta lidí má vůči němu averzi. Tvrdí, že divně smrdí a chutná, ale je to spíš otázka zvyku, názoru a úpravy.
Tento recept je velice jednoduchý a nevyžaduje od vás hodně práce, jen se dlouho vaří. U toho ovšem stát nemusíte.
Příprava: do 15 min.
Vaření: cca 2 hodiny
Co budete potřebovat:
(pro 4 - 6 osob)
- ¾ kg skopového (nebo hovězího), nakrájeného na cca 2 - 3cm kousky
- 1 středně velký lilek, nakrájený na kousky (i se slupkou)
- 1 velkou zelenou papriku, nakrájenou na kousky
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 3 stroužky česneku, drceného
- 1 plechovka krájených rajčat
- 300 ml zeleninového (hovězího) vývaru
- 4 hřebíčky
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžičku mletého koriandru
- ¼ lžičky kayenského pepře (nebo čili)
- 2 bobkové listy (lze vynechat)
- šťáva z poloviny citronu (lze vynechat)
- sůl
- pepř
- olej
Ve větším hrnci rozpalte olej. Vhoďte maso a osmahněte ze všech stran. Přidejte cibuli a česnek a smažte na středním ohni, dokud není cibulka měkká.
Přidejte všechny další ingredience kromě papriky a lilku. Promíchejte a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu na minimum (stupeň 1 nebo 2) a nechte vše dusit jednu hodinu.
Přidejte lilek, promíchejte, dosolte a dopepřete a vařte dalších 20 minut. Přidejte papriku, promíchejte. Duste, dokud není maso měkkoučké (přibližně dalších 40 minut).
Tradičně se tento pokrm podává s rýží, jogurtem (smíchaným s čerstvou nakrájenou mátou), salátem a tureckým chlebem (lze nahradit pitou).
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
V létě můžete použít rajčata čerstvá a zralá v počtu 3 - 4.
Zeleninu můžete použít i jinou, podle toho, co máte zrovna po ruce, i když lilek je většinou vždy přítomen.
Jehněčí lze nahradit hovězím.
Pokud používáte obyčejný čili prášek, můžete bez obav použít i větší dávku. S kayenským pepřem opatrně, je daleko silnější, než obyčejné čili!
Pokrm je vhodný k zamrazení.
Vyzkoušejte také:
Zapékané brambory s česnekem a sýrem