okurkovyDzus
Okurkový džus s citronem a medem je vynikajícím osvěžením pro horké letní dny (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Pokud máte na zahrádce alespoň polovinu okurek, jako my, tyto recepty se vám sejdou. Nabité zdravými látkami za horkých dnů nádherně osvěží. Příprava je velmi jednoduchá, i když může být zdlouhavá, pokud, jako já, nemáte nějaký vynalézavý odšťavňovač. Ovšem dobré věci nejsou vždy zadarmo...

 

 

 

 

 

 

 

 

Okurkový džus s citronem a medem

 

Připravte si hodně okurek. Asi 1 kg okurek vám totiž dá jen maximálně 500 ml džusu.

 

Co budete potřebovat:

  • okurky
  • citron(y)
  • med

Oloupané okurky rozkrájejte na menší kusy a rozmixujte v mixéru. Pak směs po částech přeceďte přes jemné sítko do větší nádoby, např. džbánu. Přidejte šťávu z citronu (na džus z 1 kg měl by stačit jeden) a pár lžic medu. Dobře promíchejte, ochutnejte, upravte chuť (medem, citronem), je-li třeba. Před podáváním dejte na několik hodin do lednice nebo použijte kostky ledu.

 

Tip:

Abyste dosáhli většího množství, můžete džus zředit vodou. To může být přijatelnější i pro děti, protože celková chuť nebude tak výrazná.

 

Džus z ananasu, okurky a mrkve

Tento lahodný nápoj nám dělávala naše známá z Tanzánie z čerstvých místních ingrediencí.

 

Co budete potřebovat:

  • 1 ananas
  • 2 okurky
  • 3 mrkve
Všechnu zeleninu a ovoce zvlášť rozmixujte a přeceďte do větší nádoby. Promíchejte a dejte vychladit.
 
 
 

Vyzkoušejte také:

Zázvorový džus

Ovocné kompoty - osvěžení pozdního léta

Chlazená okurková polévka

Pastiňáková polévka

Výbušná káva s karamelovou vůní

 

VŠECHNY RECEPTY