Nevysvětlitelné úkazy

Podivné deště: Letošní rok začal i skončil lijáky, které ovšem postrádaly to, na co jsme zvyklí – vodu. Hned v prvním týdnu roku 2011 došlo po celém světě k řadě případů, kdy z oblohy padaly masy ptáků. V březnu se zase na žáky ze Skotska sneslo při hodině tělocviku přes sto žížal. V září obyvatelé v Anglii objevili 800 metrů od pobřeží ležet velrybu. Některé názory tvrdí, že ji tam přenesl nějaký prazvláštní meteorologický úkaz, nicméně žádné výkyvy počasí nebyly v tu dobu zaznamenány. Koncem roku, 12. prosince a opět v Anglii, spadlo z nebe na překvapené řidiče přes sto jablek (více). A opět bylo počasí klidné a pro zvláštní jev se nenašlo žádné vysvětlení.

Atypické formy deště písemně zaznamenali už naši předkové, poprvé v 16. století. V roce 1974 pršela v anglickém Berkshire několik dnů natvrdo uvařená vejce. V honduraské vesničce Yoro zase padají každý rok mezi květnem a červencem ryby. Co je zajímavé, je fakt, že vždy prší jen jeden druh živočicha nebo předmětu, a dokonce když v Arkansasu začátkem roku padali z oblohy ptáci, ukázalo se, že šlo pouze o samičky jednoho druhu kosa.

 

Ožily sochy Buddhů? V únoru se věřící v Malajsii notně podivili, když spatřili, jak se sochy Buddhů v chrámu hýbou. Hýbaly se jim rty i hruď, mrkaly a vyzařovaly světlo. Úkaz trval asi hodinu a jeho svědky bylo kolem sto osob, z nichž někteří jev nahráli na mobilní telefony.

Někteří se snažili pozorování vysvětlit kolektivní halucinací, ovšem video záznamy už nikdo objasnit nedokázal.

Sníh v létě: V Šanghaji v červenci sněžilo a objevily se i kroupy. Vše navzdory skutečnosti, že teplota se pohybovala kolem 37 stupňů. Vědci podivný úkaz nebyli schopni vysvětlit.

20111230_spider
Vědci objevili, že mozek malých pavouků je tak velký, že zabere celé jejich tělo a dokonce přetéká i do nohou. (Patrick Clenet/Wikimedia Commons)

Kvetla legendární květina: Miniaturní květiny, o kterých se má za to, že jde o pověstné udumbary, o nichž se píše v buddhistických písmech, kvetou po celém světě. Říká se, že kvítek kvete jednou za tři tisíce let a je znamením, že na svět přišel svatý král, který má zachránit lidstvo.

Poprvé byla udumbara spatřena v roce 1997 v Koreji. Pod mikroskopem lze rozeznat tyčinku a okvětní lístky. Květina zřejmě nepotřebuje žádné živiny, protože ji našli na kovu, skle, plastu a dokonce na soše Buddhy.

Vznikají nečekané závrty: Po celém světě se objevují nové závrty, někdy vznikají přes noc. Panují domněnky, že země se propadá přirozenou erozí, ovšem to nevysvětluje, proč je většina z nich dokonale kulatých, jakoby byly do země vyvrtány.

Samovznícení lidí: Letos došlo k dalšímu případu spontánního samovznícení. Jde o jev, kdy se člověk sám od sebe vznítí, aniž by ho někdo zapálil. Celé tělo může shořet na popel, přičemž okolní předměty zůstávají nepoškozeny.

Co je po smrti? V americkém Durhamu se při 30. výročí založení Mezinárodního sdružení pro studium blízké smrti konala konference, na které vědci prezentovali své nové objevy na poli klinické smrti.

Zážitky blízké smrti neboli NDE jsou zážitky, na které si lidé vzpomínají poté, co klinicky zemřeli, ale nakonec přišli zpět k životu. Pro příklad uveďme, že lidé vypráví o změně vnímání a způsobu myšlení, pocitu míru a klidu, získání mimosmyslového vnímání, promítnutí života před očima, jaký vliv mají činy člověka na druhé, opouštění těla, vidění andělů a jiných bytostí a tak dál.

Na to, že jsou NDE skutečné, poukazuje stále více důkazů, což nás přivádí ke zvážení toho, jaký je vztah mezi myslí a mozkem. Skutečně pocházejí všechny naše myšlenky z mozku, jak se to doposud tvrdilo?

Související články:

Ryby a žáby padající z nebe – legenda nebo skutečnost?

Klinická smrt: Shrnutí třiceti let výzkumu, část 1.

Udumbara – legendární květina

V Malajsii se začaly hýbat a vyzařovat světlo sochy Buddhů (video)