V době předvánoční vám přinášíme recept na cukroví, který má dlouhou tradici. Jeho pečení je opravdu sváteční a přinese vám potěšující výsledek. Vaši hosté jistě zaznamenají jeho naprostou výjimečnost, kombinaci barev a chuti.

Uděláme si těsto podle návodu níže. Placku z těsta rozválíme přímo na vymazaném plechu a dáme péci. Když je napůl upečená, potřeme ji vyrobenou sněhovou nádivkou a zvolna dopečeme.

Na jeden plech tedy budeme potřebovat:

Těsto na cukroví

  • 21 dkg hladké mouky
  • 12 dkg tuku (Hera nebo máslo)
  • 6 dkg cukru moučka
  • 2 žloutky
  • lžíci mléka
  • na špičku nože jedlé sody

Nádivka

  • 10 dkg strouhaných lískových oříšků
  • 14 dkg cukru moučka
  • 18 dkg strouhané hořké čokolády nebo 4 lžíce kakaa
  • 1 lžíce oleje + jedna lžíce mléka
  • 3 – 4 bílky ušlehat do sněhu

Dobré rady ze zkušeností: placku je třeba dobře zapéci, než na ni rozetřeme nádivku, jinak má nádivka snahu se od placky oddělovat.

Upečené řezy necháme vychladnout, než je začneme krájet, aby se nádivka nelepila na nůž.

Přejeme sváteční dobrou chuť!