Vepřové maso, nakrájené podle asijské tradice na tenké plátečky a narychlo osmahnuté se zeleninou na woku. Nasládlá omáčka dodá tomuto pokrmu příjemnou chuť, kterou ještě doplní smažené lupínky mandlí.
Celý proces je velmi rychlý, takže si předtím dejte vařit přílohu. Zeleninu zvolte podle toho, co máte zrovna po ruce - já jsem použil brokolici, mrkev a červenou papriku.
Příprava: do 10 min.
Smažení: cca 10 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 osoby)
2 lžíce oleje
2 lžíce mandlových lupínků
300g vepřového masa, nakrájeného na tenké (3 mm) plátky o velikosti asi 2 x 3 cm (krájíme přes vlákno)
cca 300g zeleniny, nakrájené na kousky
omáčka:
2 – 3 lžičky kukuřičného škrobu
2 lžíce vody
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce sojové omáčky
2 – 3 lžičky sladkého rýžového octa (dle chuti)
1 lžička pětikoření
Nejdříve připravíme omáčku. Smíchejte studenou vodu s kukuřičným škrobem a dobře promíchejte. Pak přidejte med, sojovku, ocet a koření a vše dobře promíchejte.
Rozehřejte wok s olejem na střední stupeň. Vhoďte mandlové lupínky a za stálého míchání je osmahněte dozlatova (2 – 3 minuty). Děrovanou naběračkou lupínky vyberte z oleje a nechte odstát na papírových utěrkách.
Olej přiveďte opět k varu, tentokrát na nejvyšší stupeň. Přihoďte maso a zeleninu a za stálého míchání orestujte, dokud maso nezmění na všech stranách barvu a zelenina nebude mírně křupavá (cca 4 minuty). Přilijte omáčku, restujte další dvě minuty, dokud jí není vše pěkně pokryto.
Před servírováním posypte mandlemi. Doporučuji podávat s rýží, popř. nudlemi.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Vepřové maso může být libové (pro děti) nebo i mírně prorostlé (plecko, kýta aj.) anebo můžete vepřové úplně nahradit masem kuřecím.
Pětikoření je typická čínská, nasládlá směs koření skládající se obvykle z mletého badyánu (popř. anýzu), hřebíčku, skořice, fenyklu a sečuánského pepře.
Vepřové kotlety na víně a fenyklu